Annons

Snart kan polisen bötfälla musik- och skotermarodörer - ”mycket välkommet”

Två återkommande inslag i sommar-Sverige som stör många men som polisen haft svårt att beivra kanske lättare går att motarbeta efter ett nytt beslut från Riksåklagaren.
Publicerad 23 juni 2021
Från 1 juli blir det lättare för polisen att komma åt folk som stör sin omgivning med högljudd musik och vattenskoterkörning.
Från 1 juli blir det lättare för polisen att komma åt folk som stör sin omgivning med högljudd musik och vattenskoterkörning.Foto: Mostphotos/montage

Beslutet innebär att polisen från 1 juli får utfärda böter på plats till den som spelar hög och störande musik eller som kör vattenskoter så att det stör.

Bägge företeelserna är förbjudna sedan tidigare, men har inte kunnat redas ut på plats av närvarande polis. Brottsrubriceringen blir förargelseväckande beteende, som tidigare endast använts för offentlig urinering.

Annons

”Detta är mycket välkommet och både underlättar och effektiviserar arbetet med att lagföra denna typ av brott. Dessutom avlastas vår utredningsverksamhet, som många gånger kan behöva prioritera ner dessa typer av ärenden till förmån för grövre brottslighet”, säger Jesper Molander, inspektör vid Polisens nationella operativa avdelning (NOA), i ett pressmeddelande.

Den som spelar musik så att det stör andra, exempelvis från en bil, riskerar böter på 1000 kronor.

Den som inte sköter sig på vattenskotern får punga ut med 1500 kronor. Det nya regelverket gäller även störande och onödig körning med fartyg, men bakgrunden är problemet med buskörning med vattenskoter.

”Det här är störningar som drabbar väldigt många människor i deras hem eller när de vill koppla av på sin fritid. Sommaren är den tid när både vattenskotrar och högljudda bilkaravaner är absolut vanligast. Därför har jag beslutat att det här ska gälla redan från den 1 juli”, förklarar riksåklagare Petra Lundh i pressmeddelandet.

Simon KarlssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons