Annons

Sommar innebär högsäsong för huggormar – så gör du om du blir biten

När temperaturen kryper uppåt kommer även huggormarna fram. Nu tipsar Giftinformationscentralen om vad du ska göra ifall du blir biten.
Publicerad 25 juni 2022
Huggorm.
Huggorm.Foto: Mostphotos

Varje år behöver cirka 400 personer vård på sjukhus på grund av huggormsbett och nästan hälften är så pass allvarliga att de måste behandlas med motgift. I fjol fick Giftinformationscentralen in 838 samtal om huggormar. Rekordet för inkommande huggormssamtal kom den varma sommaren 2018 med hela 1225 samtal.

– Det är viktigt att genast ringa 112 vid ett huggormsbett. Reaktionerna kan komma snabbt och vara livshotande så det går inte att stanna hemma och invänta symtom. De första timmarna är mest kritiska. Håll den utsatta kroppsdelen stilla, för att minska risken att giftet snabbt sprids i kroppen, säger Peter Hultén vid Giftinformationscentralen, i ett pressmeddelande.

Annons

När man är på sjukhus hålls man under observation för att snabbt kunna behandla med motgift ifall reaktioner uppstår.

– Redan tidigt kan man bli allmänpåverkad med symtom som yrsel, illamående, kräkningar, diarré och buksmärtor, men även mer allvarliga symtom förekommer som andningssvårigheter, blodtrycksfall och sänkt medvetandegrad. Utan motgift kan svullnaden fortsätta och omfatta hela den bitna kroppsdelen och undantagsvis delar av bålen, säger Peter Hultén vid Giftinformationscentralen.

När man har blivit huggormsbiten syns oftast två små instickshål vid bettet och om ormen har injicerat gift brukar det svullna upp vid området kring bettet. Är man osäker på om man blivit biten kan man ringa 112 och begära att få prata med Giftinformationscentralen.

Tips från Giftinformationscentralen:

När någon har blivit biten av en orm:

• Ring 112

• Lugna den bitne, som kan vara rädd eller orolig.

• Vila och håll den bitna kroppsdelen stilla.

• Ta av ringar, skor, armband eller liknande då lokal svullnad kan bli uttalad.

• Lämna bettstället i fred.

Fem små fakta och tips:

• Små ormar är också farliga.

• Huggormar är fridlysta.

• Huggormar kan både simma och klättra.

• Plocka aldrig upp ormar.

• Vistas du i mark där huggormar kan finnas, använd lämpliga skor (ej gymnastikskor) eller stövlar som kan skydda mot ormbett.

Källa: Läkemedelsverket

Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons