Annons

Statistik: Så mycket har vabbandet ökat i länet

Vabbandet ökade i Kalmar län under år 2022. Det visar ny statistik från Försäkringskassan.
Publicerad 15 januari 2023
.
.Foto: Mostphotos

Vabbandet fortsätter att öka i landet och i Kalmar län ökade det totala utbetalade beloppet med 7,6 procent och antalet vab-dagar med 4,9 procent. Det utbetalade beloppet från vab steg från 198,6 miljoner till 213,6 miljoner kronor.

I hela riket ökade antalet vab-dagar från knappt 8,4 miljoner dagar år 2021 till knappt 8,6 miljoner år 2022, vilket är en ökning med 2,2 procent. Det innebar att det utbetalade beloppet från vab steg från 8,4 miljarder till drygt 8,7 miljarder.

Annons

– Vabbandet i Sverige har ökat under många år men under pandemiåren blev det en extra stor ökning. Även 2022 ser vi en liten ökning jämfört med föregående år, säger Charlotte Limé, analytiker på Försäkringskassan, i ett pressmeddelande.

Pandemin verkar även ha ändrat synen på när barnen ska vara hemma.

– Vi tycker oss ha sett en beteendeförändring i hela landet kring vab i och med pandemin. Den innebär till exempel att det inte längre är okej att skicka snoriga barn till förskolan, säger Niklas Löfgren, familjeekonomisk talesperson på Försäkringskassan.

Det ändrade beteendemönstret syns även i hur vab-dagarna tas ut.

– Under 2022 har vi vabbat för fler barn än tidigare. Det verkar också vara delvis andra orsaker som ligger bakom att man är hemma än vad vi såg under pandemin då förkylning var den orsak som oftast uppgavs till vab. Vi ser också indikationer i siffrorna på att sjukperioderna vid vab har blivit något kortare, men samtidigt fler. Så under 2022 har det vabbats för fler barn, lite kortare period per gång men då istället fler gånger än tidigare år, säger Niklas Löfgren.

Vab

* Tillfällig föräldrapenning – eller ersättning för vab – kan betalas ut till den som avstår arbete för att vårda sjukt barn.

* De första sju dagarna vabbar man utan krav på sjukintyg. Dag 8 skall ett sjukintyg skickas in till Försäkringskassan.

* Om barnets ordinarie vårdare har blivit sjuk kan en annan person vabba för barnen – till exempel en bekant eller en släkting. Kravet för att få vab-ersättning är att man avstår arbete för att vårda ett sjukt barn.

Källa: Försäkringskassan

Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons