Annons

Statsminister om den ryska invasionen: ”Oprovocerat, olagligt och oförsvarligt”

Den 24 februari höll statsminister Magdalena Andersson, utrikesminister Ann Linde och försvarsminister Peter Hultqvist en pressträff med anledning av att Ryssland invaderat Ukraina.
Publicerad 24 februari 2022
Från pressträffen den 24 februari.Foto: Regeringen

– I dag inleddes ett nytt och mörkt kapitel i Europas historia. Ryssland invaderar ett europeiskt land och hotar en demokratisk regering vald av det ukrainska folket. Ryssland genomför nu ett väpnat angrepp mot Ukraina, med stor lidande för det ukrainska folket som följd, inleder statsminister Magdalena Andersson.

– Den ryska invasionen av Ukraina är oprovocerad, olaglig och oförsvarlig. Den hotar internationell fred och säkerhet. Och ett flagrant brott mot internationellt rätt och mot den europeiska säkerhetsordningen. Ansvaret för detta faller helt på den ryska politiska ledningen.

Annons

Statsministern fördömer invasionen i starkast möjliga ordalag och säger att Ryssland omedelbart måste upphöra alla militära operationer.

– Den ryska politiska ledningen använder återigen militärt våld för att uppnå sina mål. Det är förkastligt men tyvärr inte överraskande.

Under pressträffen meddelade statsministern om att man ikväll kommer att delta i det europeiska rådet och att man där kommer att besluta om ett nytt sanktionspaket som går längre och slår hårdare än något som vi tidigare sett.

– Sanktionerna ska slå mot strategiska sektorer av den ryska ekonomin genom att stänga dem ute från vissa teknologier och marknader, frysa ryska tillgångar i EU och ytterligare listningar av personer.

Magdalena Andersson säger att alla svenska bör hålla sig informerade men alltid fråga hur trovärdig källan är, vem som är avsändare och varför uppgifterna sprids.

– Det viktigaste i det här läget är att hålla huvudet kallt, men också tänka på att människor reagerar olika på händelser som denna. Prata gärna med vänner, anhöriga eller kollegor som är särskilt oroliga.

Statsministern vill även påminna vuxna i Sverige att tänka på våra barn och unga, eftersom mer nyheter kan nå målgruppen via sociala medier och våldsamma bilder samt filmer kan dyka upp i flöden.

– Vi står inför det allvarligaste säkerhetspolitiska läget sedan andra världskriget. Konsekvenserna kommer att bli utomordentligt allvarliga. Jag talar om människoliv, om ett angrepp på ett demokratiskt grannland, ett brott mot den europeiska säkerhetsordningen och Sveriges säkerhet, säger utrikesminister Ann Linde.

Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons