Annons

Stjärtfluss och mollusker –barnåkommorna som föräldrarna har sämst koll på

I ny Sifoundersökning gjord på uppdrag av Apotek Hjärtat har man kartlagt föräldrars kunskaper om vanliga barnåkommor. Det visar sig att flera vanliga åkommor är oklara för många småbarnsföräldrar och att män upplever sig ha lägre kunskap än kvinnor om åkommor som rör barnen.
Publicerad 3 september 2023
Bebis blir undersökt
Bebis blir undersöktFoto: Pressbild Apotek Hjärtat

Mollusker, krupp och svinkoppor visade sig vara oklara åkommor för många småbarnsföräldrar enligt undersökningen. Men det är en åkomma som sticker ut extra som särskilt oklar – nämligen stjärtfluss. Nio av tio föräldrar med barn i åldern nyfödd till fem år (89 procent) uppger att de har liten kunskap om just stjärtfluss.

Dessutom var det 69 procent som svarade att de hade lite kunskap om mollusker, 65 procent hade dålig kunskap om krupp och 60 procent om springmask. Frågetecknen är många kring besvär som framförallt kan drabba barn under hösten och vintern.

Annons

– Att vara påläst om åkommor som kan drabba ditt barn är viktigt för att kunna förebygga, lindra och behandla dem på hemmaplan, men även för att veta när man behöver uppsöka vård. Exempelvis kan man förebygga eller lindra stjärtfluss på egen hand, men om ens barn drabbas krävs ofta behandling med antibiotika, säger Annika Svedberg, chefsapotekare på Apotek Hjärtat i ett pressmeddelande.

Stjärtfluss på barn ger klåda eller smärta runt ändtarmsöppningen eller i underlivet. Något som föräldrar kan titta efter är om huden är röd och svullen eller sårig. Stjärtfluss är en infektion som orsakas av streptokocker – bakterier som också orsakar bland annat svinkoppor och halsfluss. Stjärtfluss går att förebygga genom att bland annat upprätthålla god hygien. Om ditt barn har drabbats av stjärtfluss går det att lindra besvären genom att lufta stjärten – klä ditt barn i luftiga byxor, gärna av bomullsmaterial, och låta barnet gå utan blöja om möjligt.

Sedan skolstarten har Apotek Hjärtat även sett en försäljningsökning av lusmedel. Under förra veckan var det en ökning med 19 procent, jämfört med veckan innan dess. Chefsapotekaren Annika Svedberg ser det inte bara som ett tecken på att säsongen för hårlöss är igång, utan även som en tydlig startsignal för många av höstens barnåkommor.

– Nu när hösten närmar sig, och skolor och förskolor fylls med lekande barn, ökar risken för att de smittar varandra med virus, infektioner, bakterier och löss, säger Annika Svedberg, chefsapotekare på Apotek Hjärtat.

Det finns bra information online, på till exempel 1177, om barns åkommor.

Topplista: Barnåkommor föräldrar med hemmavarande barn i åldern 0–5 år upplever sig ha liten kunskap om

Stjärtfluss (89 procent)

Mollusker (69 procent)

Krupp (65 procent)

Svinkoppor (64 procent)

Atopiskt eksem (61 procent)

Springmask (60 procent)

Kolik (56 procent)

Höstblåsor (53 procent)

RS-virus (46 procent)

Halsfluss (42 procent)

Agnes AronssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons