GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Stor mängd mat och dryck hälls ut i avloppet

Svenska hushåll häller ut cirka 18 kilo mat och dryck per person och år i avloppet. Det visar en ny studie från Naturvårdsverket.
Foto: Mostphotos

Undersökningen visar att det totalt hälldes cirka 190 000 ton mat och dryck i avloppet i Sverige 2021. Trots den stora mängden är det faktiskt en förbättring mot tidigare år. År 2014 hälldes cirka 26 kilo ut per person och år.

”Även om man tar hänsyn till osäkerheterna i undersökningarna tyder det på att det har skett en minskning i mängderna per person som hälls ut i avloppet”, skriver Naturvårdsverket på sin hemsida.

Främst är det mat eller dryck som har blivit över från en måltid som hälls ut, eller att varan har passerat bäst-före-datum.

Resultat från undersökningen visar att det här hälls ut i avloppet:

• Kaffe/te 45 procent
• Mejeriprodukter 21 procent
• Drycker (exempelvis saft, läsk, vin, öl) 9 procent
• Sås, soppa och röror 9 procent
• Fast avfall som ris, pasta, flingor 8 procent
• Sött (glass, sylt mm) 3 procent
• Övrigt flytande matavfall (exempelvis rått ägg och tomatpure) 4 procent

– Undersökning av det vi häller ut via avloppet ger oss värdefull kunskap om mängden mat och dryck som hushållen häller ut och varför. Det gör att vi kan se att det fortsatt finns behov av att arbeta med att minska matsvinnet från hushållen, säger Christina Anderzén, handläggare på Naturvårdsverket, i ett pressmeddelande.

– Att mat och dryck slängs eller hälls ut är inte bra, varken för miljön, klimatet eller för den egna plånboken. Om du vill minska ditt matsvinn gör inte iordning mer mat och dryck än du äter eller dricker upp. Glöm inte att titta, lukta och smaka på maten för att se om den fortfarande går att äta i stället för att du slänger eller häller ut den, säger Ida Björkefall, handläggare på Naturvårdsverket.