Annons

Stor ökning av A-traktorer i Kalmar län efter regeländring

A-traktorerna fortsätter att öka kraftigt. På cirka 2,5 år har antalet fördubblats och idag finns nära 50 000 registrerade A-traktorer i Sverige. I Kalmar län har antalet A-traktorer ökat med 29,4 procent på bara ett år. De förändrade konstruktionsreglerna som infördes i juli 2020 tros ligga bakom en stor del av ökningen.
Publicerad 27 juli 2022
Genrefoto: Mostphotos
Genrefoto: Mostphotos

I Kalmar län fanns det 1038 A-traktorer i juli 2021. Ett år senare, i juli 2022, ligger siffran på 1343 stycken och det innebär en ökning om hela 29,4 procent på bara ett år. Det om något är ett bevis på att A-traktorerna ökar i popularitet. Den tydliga uppgången tog fart under 2020. Då införde Transportstyrelsen vissa ändringar i reglerna om hur fordonen ska vara konstruerade. Det var en regeländring som innebar att det blev möjligt att spärra fordonets hastighet med elektroniska metoder. En A-traktors hastighet får inte överstiga 30 km/h och allt över det ska vara spärrat. Regeln infördes för att det skulle vara möjligt att bygga om modernare bilar till A-traktorer.

– Det fanns fördelar med den här regeländringen. Den gjorde det möjligt att bygga om nyare bilar till A-traktorer. Nyare bilar är både mindre skadliga för miljön och mer trafiksäkra än äldre bilar, säger Mikael Andersson, presschef på Transportstyrelsen i ett pressmeddelande.

Annons

Men det förekommer såklart också att vissa A-traktorer är manipulerade och kan köras i betydligt högre hastigheter än 30 km/h. Har hastighetsspärren manipulerats räknas A-traktorn inte längre som en A-traktor utan som en personbil, vilket man inte får köra med ett mopedkörkort. Det innebär också att tonåringarnas riskerar att bli fällda för olovlig körning med återkallat körkort som följd. Även föräldrars körkort kan bli återkallade om föräldern vet om att barnet kör en manipulerad A-traktor.

– En 15-åring med mopedkörkort har inte erfarenhet och mognad för att köra en regelrätt bil. Jag vill trycka på att det finns ett stort föräldraansvar i den här frågan, säger Mikael Andersson i pressmeddelandet.

Det var i höstas som regeringen gav Transportstyrelsen i uppdrag att utreda behovet av förändrade regler för A-traktorer, för att bland annat se över möjligheterna att införa krav som gör det svårare att manipulera A-traktorer och som underlättar för myndigheterna att identifiera felaktig användning. Det arbetet pågår och Transportstyrelsen ska redovisa uppdraget och förslag på regeländringar i november 2022.

Agnes AronssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons