Stora narkotikabeslag – trots stopp i resandet

Tullverket ser att narkotikasmugglingen fortsätter trots stopp i resandet. Myndigheten har beslagtagit stora mängder narkotika under det halvår som gått sedan många länder stängde gränserna i mitten av mars. Under perioden beslagtogs till och med mer cannabis och kokain än under hela 2019, det visar ny statistik från Tullverket.
Publicerad 3 oktober 2020
Foto: Tullverket

– Pandemin har påverkat narkotikasmugglingen men långt ifrån strypt den. Vår bild är att smugglarna i stor utsträckning använder den tunga trafiken som inte har påverkats på samma sätt som persontrafiken. Vi har ställt om och kontrollerar i större utsträckning den tunga trafiken där vi har gjort fler beslag, säger generaltulldirektör Charlotte Svensson, i ett pressmeddelande.

Generaltulldirektör Charlotte Svensson.
Generaltulldirektör Charlotte Svensson.Foto: Tullverket

För att få en bild av hur pandemin påverkat narkotikasmugglingen har Tullverket tagit fram beslagsstatistik från mitten av mars till mitten av september och jämfört med samma period 2019.

I statistiken som är framtagen ingår de vanligaste narkotikapreparaten. Cannabis och kokain har ökat medan mängden heroin och amfetamin har minskat under perioden 15 mars till 15 september. Statistiken för helåret 2019 anges inom parentes.

• Cannabis. 1 296 kg i år, 988 kg förra året. (Hela 2019 beslagtogs 1 115 kg.)

• Kokain. 130 kilo i år, 26 kg förra året. (Hela 2019 beslagtogs 43 kg.)

• Amfetamin. 127 kilo i år, 255 kilo förra året. (Hela 2019 beslagtogs 334 kg.)

• Heroin. 10 kilo i år, 17 kilo förra året. (Hela 2019 beslagtogs 60 kg.)

– När vi stoppar narkotikan vid gränsen når den aldrig ut på gatorna. Det innebär minskat mänskligt lidande och en stor vinst för samhället. Framöver stärker vi gränskontrollerna med hjälp av ökade anslag från regering och riksdag, men vi skulle behöva ännu fler tjänstemän vid gränserna för att kunna stoppa ännu mer narkotika, säger Charlotte Svensson.

Under perioden 15 mars till 15 september gjordes totalt 2 944 narkotikabeslag, vilket är en minskning av det totala antalet beslag med 11 procent jämfört med samma period 2019. Däremot har antalet beslag i lastbilstrafiken ökat med 65 procent.

– De beslag vi gör i den tunga trafiken är ofta betydligt större än beslagen i persontrafiken. Att vi snabbt flyttade fokus till godstrafiken i våras har gett goda resultat, säger Charlotte Svensson.

Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.