Annons

Stormen Babet orsakar strömavbrott och nedfallna träd

Under natten mot lördag har stormen Babet fortsatt dragit in över Öland. Med kraftiga vindbyar orsakar ovädret både strömavbrott och problem i trafiken.
Publicerad 21 oktober 2023
Arkivbild från när stormen Laura drog in över Färjestaden.
Arkivbild från när stormen Laura drog in över Färjestaden.Foto: Peter Boström

Som Ölandsbladet rapporterade om under fredagen drog stormen Babet in över Skåne, Blekinge och Kalmar län under fredagen. Vid 08-tiden på lördagsmorgonen mätte väderstationen Högbrodelen på Ölandsbron vindbyar på 21,1 meter per sekund.

Under fredagen höjde Eon beredskapen med personal och maskiner, då strömavbrott förväntades när Babet drog in. Sent på fredagskvällen, vid 21-tiden, drabbades över 580 hushåll av strömavbrott på södra Öland, rapporterar tidningen Barometern. Strömmen var åter runt klockan 22.

Annons

På lördagsmorgonen var det inga hushåll med pågående strömavbrott på Öland, enligt EON.

Lördag: Nedfallna träd skapar problem i trafiken

På lördagsmorgonen påverkas trafiken på väg 955 mellan Gårdby och Tveta av nedfallna träd. Trafiken påverkas i båda riktningar, enligt Trafikverket.

De nerfallna träden har stor påverkan på trafiken. Larmet inkom vid 07.45 och Trafikverket bedömer att trafiken kommer att påverkas fram till 09.45.

Vid 09.50 bedömdes träden inte längre påverka trafiken.

Larm om nedfallet träd i Löttorp – räddningstjänsten ryckte ut

Vid 08.45 inkom larm om hinder på väg i Löttorp. Enligt Trygghets- och larmcentralen rörde det sig om ett träd som blockerade vägbanan på Ranstadsvägen. Trafiken påverkades trafiken en kort stund och räddningstjänsten ryckte ut till platsen.

Strax efter klockan 09 hade räddningstjänsten plockat bort trädet och lämnat platsen.

Enligt SMHI ska de kraftiga vindarna avta under lördag förmiddag. Två gula varningar gäller i nuläget – både för vind men också kuling i mellersta Östersjön med vindbyar uppemot 20 meter per sekund. Det kan orsaka problem för fritidsbåtar och små yrkesfartyg.

Texten uppdateras.

På Ölandsbladets Facebooksida kan du dela med dig av bilder på hur du påverkats av stormen Babet:

Linn SvenssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons