Stort antal dödsbränder i år – ensamma äldre mest drabbade

Enligt preliminär statistik från MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, har det hittills i år omkommit 80 personer i bränder. Det är lika många döda som under hela förra året. Inte sedan 2005 har så många människor dött i bränder under årets första åtta månader, enligt MSB. Det rapporterar Hem & Hyra.
Publicerad 28 augusti 2020
Genrebild
GenrebildFoto: stocksnapper / Mostphotos

– Dödsbränderna har ökat kraftigt i år. Det är anmärkningsvärt, men vad det beror på har vi ingen aning om. Det är för tidigt att säga om det har samband med coronan. Vi måste först granska vad det har varit för typ av bränder och vilka som har drabbats, säger Mattias Strömgren, analytiker på MSB, till Hem & Hyra.

Den ideella organisationen Brandskyddsföreningen anser också att det är för tidigt att konstatera ett samband, men det är en farhåga som finns.

– Redan när isoleringen började tänkte vi att det finns anledning att vara orolig utifrån det vi vet om bränder. De flesta dödsbränderna sker i bostäder och när vi är hemma mer ökar risken för brand där. Dessutom är ensamhet en viktig faktor, särskilt för äldre. Om man är två så ökar möjligheten att upptäcka att något håller på att gå fel, säger Mattias Delin, brandingenjör på Brandskyddsföreningen och forskningsdirektör på Brandforsk, till tidningen.

Av de som personer som avlidit i brand i år, och som man känner till åldern på, har 61 procent varit 65 år eller äldre.

Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.