Annons

Student på LNU fuskade med hjälp av AI – stängs av

En student på Linnéuniversitetet har stängts av i två veckor efter att ha använt sig av AI-botten ChatGPT för att svara på frågorna till en inlämningsuppgift. Detta skriver tidningen ETC.
Publicerad 25 april 2023
Genrebild.
Genrebild.Foto: Mostphotos

Studenten själv nekar till att ha fuskat, men disciplinnämnden vid Linnéuniversitetet i Växjö tror på läraren som var den som anmälde fusket. Läraren ska dessutom ha använt sig av en så kallad AI-identifierare, som bedömer hur stor sannolikhet det är att texten är skriven av en AI, i sin utvärdering.

"Läraren har gjort testkörningar i ChatGPT på liknande frågeställningar som de i den aktuella uppgiften. Resultatet visar att ChatGPT genererar liknande och i vissa fall identiska texter med den text som förekommer i inlämnad[e] rapport", står det i nämndens protokoll, enligt ETC.

Annons

Under förra veckan rapporterade Dagens Nyheter om flera liknande fall av misstänkt fusk med hjälp av AI. Det ska ha skett vid bland annat Chalmers tekniska högskola, Göteborgs universitet och Uppsala universitet. Fallet vid Linnéuniversitetet ska däremot vara det första då en elev blir avstängd.

Det är oklart om studenten studerade vid campus Växjö eller campus Kalmar.

Hedda OttestamSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons