Studentflaksregler skärps från och med i år

Reglerna för flakåkning skärptes vid årsskiftet. Vid exempelvis studentfirande måste flakåkningen ske i direkt anslutning till själva arrangemanget.
Publicerad 23 maj 2023
Studentmössor.
Studentmössor.Foto: Mostphotos

I vanliga fall är det inte tillåtet att åka med ett fordon och sitta på en plats som inte är inrättad för passagerare att sitta på. Man får heller inte färdas fler i ett fordon än vad det är registrerat för – men Transportstyrelsen gör undantag om det sker i samband med exempelvis skolavslutning eller karneval.

– Studentflaksåkning har en lång tradition i Sverige och vi tycker att den ska få finnas kvar. Samtidigt är det angeläget att vi minskar risker i så stor utsträckning som det är möjligt. Genom att följa våra regler menar vi att det är rimligt att det finns undantag för enstaka tillfällen. Skolavslutningar är ett exempel. Karnevalståg som vid Stockholm Pride är ett annat, säger Niclas Nilsson, utredare på Transportstyrelsen, i ett pressutskick.

Det finns ett antal kriterier för att undantaget ska gälla. Man får inte vara för många på ett flak så att det kan uppstå någon fara, det måste finnas skyddsräcken eller motsvarande och säten eller bänkar ska sitta fast. Passagerarna ska kunna kontakta föraren direkt om något händer och fordonet får endast köra i max 20 kilometer i timmen. Från och med årsskiftet har men skärpt reglerna ytterligare.

– Från och med nu är det bara tillåtet med flakåkning i direkt anslutning till själva skolavslutningen. Det har tidigare funnits problem med att man åkt studentflak långt före och efter tillställningen på ett sätt som inte varit motiverat. Därför har vi nu valt att styra upp och tydliggjort vilka regler som gäller, säger Niclas Nilsson, utredare på Transportstyrelsen.

Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.