Annons

Succé för räkningen av fridlysta arten – 8000 ekoxar hittades i länet

År 2020 bad Länsstyrelsen allmänheten att rapportera in varje gång de såg en ekoxe. Detta för att göra en bedömning av hur livskraftig den fridlysta arten är.
Publicerad 14 februari 2022
Foto: Wildmedia/Mostphotos

Nu finns resultatet sammanställt i en rapport, vilket visar att över 2500 personer rapporterat in nästan 8000 fynd av arten i länet. En succé, enligt Länsstyrelsen.

– Det är väldigt roligt att så många länsbor och sommarboende rapporterat in sina fynd av ekoxar, säger Jonas Hedin, koordinator i åtgärdsprogrammet för hotade arter vid Länsstyrelsen Kalmar län, i ett pressmeddelande.

Annons

– Ekoxen, som är Europas största skalbagge, engagerar och hittas ofta precis som ekarna där de bor, i människans närhet. Situationen för ekoxen i länet ser stabil ut längs med kusten, i norra länet samt på norra och centrala Öland.

Det är Länsstyrelsen Östergötlands län som sammanställt rapporterna från Kalmar län, Skåne, Blekinge, Halland, Östergötland, Gotland, Jönköpings län, Södermanland och Stockholms län. Sammanlagt fick man totalt in 8000 rapporter av nästan 16 000 ekoxar vilket är mer än en fördubbling av det tidigare kända antalet fynd i Sverige.

Dagens hot mot ekoxen är bland annat igenväxningen av betesmarken och skogsbrukets likriktning och fokusering på barrträd. Barrträd gör att ekoxen får brist på föda då dess larver inte äter granarna eller tallarnas ved.

Nästa Ekoxeupprop är planerat till år 2026.

Hedda OttestamSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons