Annons

Svampår lockar många ut i skogen – fler samtal om förgiftning

Under sensommaren och hösten ger sig många ut för att leta efter svamp. Nu meddelar Läkemedelsverket att Giftinformationscentralen fått en ökning av samtal om svampförgiftning.
Publicerad 20 augusti 2023
Genrebild.
Genrebild.Foto: Mostphotos

Det är inte alldeles lätt att skilja på matsvamp och giftsvamp. Det vittnar antalet samtal till Giftinformationscentralen som hittills i augusti ökat markant.

– Samtalen i juli har ökat och redan efter första veckan i augusti så ser vi en kraftig ökning av antalet samtal jämfört med föregående år. Som det ser ut nu verkar det bli många samtal om svampförgiftning precis som tidigare typiska svampår, säger Peter Hultén, apotekare vid Giftinformationscentralen, i ett pressmeddelande.

Annons

Läkemedelsverket uppmanar orutinerade svampplockare att lära sig några svampsorter i taget för att vara helt säker att det är matsvamp man har framför sig. Man betonar också att man bör lära sitt barn att aldrig provsmaka svamp i skogen. Giftig svamp kan i allvarliga fall leda till lever- eller njurskador och i värsta fall kan man dö.

– Det finns några exempel på giftsvampar i den svenska skogen som kan ge allvarliga förgiftningar. Det handlar framför allt om lömsk flugsvamp, vit flugsvamp, gifthätting och toppig giftspindling. Vit och lömsk flugsvamp är några av de farligaste svamparna och de kan förväxlas med bland annat champinjoner, vissa kremlor, slidskivlingar och fjällskivlingar, fortsätter Peter Hultén. För att undvika de allra giftigaste svamparna - plocka inte vita och gröna svampar med vita skivor och bruna svampar med bruna skivor.

Vanliga symtom på att man fått i sig någon av de farligaste flugsvamparna är kraftiga diarréer, magsmärtor och kräkningar. Symtomen framträder oftast efter 12 timmar, men kan komma tidigare.

Fem råd vid svampplockning

• Lär dig några svampsorter i taget och ät bara svamp som du med säkerhet vet är matsvamp.

• Provsmaka inte, och lär ditt barn att aldrig smaka på svamp.

• Plocka svamparna en och en, om du plockar slarvigt finns risk att få med giftiga svampar. Se till att den som rensar har tillräcklig kunskap om svamp.

• Ring Giftinformationscentralen för råd. Om du misstänker att ditt barn har ätit av en giftig eller okänd svamp, ring Giftinformationscentralen via 112 för att få råd så fort som möjligt. Om du som vuxen har ätit misstänkt giftig svamp, ring Giftinformationscentralen på telefonnummer 010-456 6700 för rådgivning dygnet runt. Kom ihåg att spara svampen, eftersom den kan behövas för identifiering.

• Kontakta veterinären om du misstänker att din hund fått i sig giftig svamp.

Källa: Läkemedelsverket

Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons