Annons

Sverige når etappmål för nollvisionen i trafiken

Färre än 220 personer omkom i trafiken i Sverige under 2020. Det betyder att etappmålet är uppnått.
Publicerad 7 januari 2021
Genrebild.
Genrebild.Foto: Hans Christiansson/Mostphotos

Sveriges nollvision, att inte en enda människa ska behöva sätta livet till i trafiken, har nått etappmålet för perioden 2007-2020. Målet var max 220 omkomna under ett år, en halvering av trafikdöda från år 2007, och det har man nått. Detta trots att trafiken samma period ökat med 8,5 procent och befolkningen med tio procent.

– De kategorier som det skett störst minskning av antal omkomna är personbilar och gående, säger Trafikverkets trafiksäkerhetsdirektör Maria Krafft.

Annons

Trafikverket lyfter fram flera faktorer som bidragit till detta.

– Säkrare bilar, med förbättrad krocksäkerhet, antisladdsystem och bältespåminnare.

– Säkrare vägar med anpassning av hastighetsgränser, fler 2+1 vägar och fler trafiksäkerhetskameror.

För de gående har säkerheten ökat bland annat genom att kommuner sänkt hastigheter i tätort där det finns mycket blandtrafik samt utformat gatumiljön så att bilar kör på de oskyddades villkor.

– Nu behöver vi kraftsamla tillsammans med andra aktörer och alla som är ute i trafiken så att vi når det ambitiösa etappmål som regeringen satt om max 133 omkomna i vägtrafiken år 2030, säger Maria Krafft.

Simon KarlssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons