GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Sveriges bästa skolkommun 2021: Så placerar sig länets kommuner

För det tjugonde året i rad presenterar Lärarförbundet Sveriges bästa skolkommun. Bland länets kommuner hamnar Mönsterås i topp, på plats 14 bland landets 290 kommuner.
Publicerad 23 november 2021
Foto: Mostphotos

Rankningen görs genom att titta på hur kommunerna satsat på skolfrågor. År 2021 blev det sista året som mätningen gjordes.

– De stora skillnaderna över landet slår skoningslöst mot likvärdigheten. Vi måste ha ett samhälle där alla skolor är bra skolor oavsett kommun, säger Johanna Jaara Åstrand, ordförande på Lärarförbundet, i ett pressmeddelande.

Till grund för rankningen ligger tio kriterier som Lärarförbundet anser viktiga för att bedöma skolans arbetsförutsättningar och resultat.

Kriterier som ingår i rankningen:

• resurser till undervisningen

• utbildade lärare

• lärartäthet

• friska lärare

• löner

• kommunen som huvudman

• andel barn i förskola

• betygsresultat i åk 9

• andel elever godkända i alla ämnen i åk 9

• andel elever som fullföljer gymnasieutbildningen inom 3 år

Av Kalmar läns kommuner hamnar Mönsterås kommun i topp, på plats 14 av 290 kommuner.

– Det är ett tecken på att vi är på rätt väg. Inflytande, långsiktig fortbildning och möjligheten att påverka betyder mycket. Undersökningen visar såklart också att vi har utvecklingsområden och vi fortsätter arbeta för att bli ännu bättre, säger Magnus Sjöstedt, skolchef i Mönsterås kommun, i ett pressmeddelande.

Årets skolkommun 2021, placeringar Kalmar län (2020 års placering inom parentes)

Mönsterås – 14 (63)

Borgholm – 30 (161)

Kalmar – 32 (9)

Emmaboda – 37 (93)

Högsby – 41(23)

Nybro – 61 (36)

Torsås – 64 (130)

Västervik – 95 (94)

Oskarshamn – 111 (24)

Hultsfred – 136 (126)

Mörbylånga – 161 (177)

Vimmerby – 185 (132)

Läs mer om förra årets rankning:

Hedda OttestamSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.