Annons

Teknikexperten: ”Så blir du säkrare på nätet”

Det finns temadagar till allt. Så även för ändring av lösenord. KalmarPosten tog kontakt med teknikexperten Evelina Galli, även känd från TV4, för att få de bästa råden till dig som bör hålla lite extra koll över dina säkerhetsnycklar.
Publicerad 20 januari 2021
”Man kan aldrig vara helt skyddad”, menar teknikexperten Evelina Galli.
”Man kan aldrig vara helt skyddad”, menar teknikexperten Evelina Galli.

Besväras du också av lösenord som glöms bort? Då är du knappast ensam. 2011 skapade amerikanen Stefan Thomas ett lösenord, som han skulle använda för att komma åt sina investerade Bitcoins, den dagen det var dags att ta ut dem i pengar. Nu, tio år senare, är dagen kommen. Stefan har glömt bort sitt lösenord vilket innebär att drygt 250 miljoner dollar sitter fast i tomma intet.

Sedan finns det de personer som har enkla lösenord – de som aldrig glöms bort. Datormagasinet PC för Alla har på senare infört en speciell dag för just detta. Den 20 januari varje år infaller ”Lösenordbytardagen”, vilket är en påminnelse till alla internetanvändare att det kan vara bra att byta lösenord. Just i dag är dock dagen inte lika uppmärksammad än vid tidigare tillfällen.

Annons

– Det finns ingen mening med att byta lösenord bara för att. Man ska alltså inte behöva byta lösenord varje år. Faktum är att hackare kommer åt ditt lösenord även om de bryter sig in i tjänster, säger Evelina Galli.

Så oavsett vilka lösenord man har – bör man inte byta?

– Givetvis bör lösenordet genast ändras ifall man anser det är för svagt. Typiskt svaga lösenord som många använder är "password", "lösenord", "12345" och sådana som förknippas med din hemadress eller ditt födelsedatum.

Vilka är dina bästa tips om man ska skaffa sig något svårare säkerhetsnycklar?

– Värt att tänka på när man ska generera ett lösenord är att gå efter de fyra P:na; privat, personligt, praktiskt och provocerande. Ett hett tips på lösenord kan vara något som provocerar dig. En lång promenad med något du ser på vägen, kanske? Det får gärna vara långt.

Har andelen kapade lösenord blivit fler med åren?

– Möjligheterna har blivit fler för hackarna. Trots autentiseringsappar samt finger- och ansiktsigenkänning – går det att kapa de funktionerna också. Man kan aldrig vara helt skyddad, men måste ändå förebygga problemet genom att skapa säkrare lösenord.

Wilhelm NilssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons