GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Tio vanliga skadedjur och hur du håller dem borta från hemmet

Under våren och sommaren är det många som får oönskat besök i form av skadedjur. Men vilka djur man fått kan faktiskt säga något viktigt om inomhusklimatet i hemmet.
Publicerad 30 juli 2022
Svartmyror.
Svartmyror.Foto: Mostpho

– Det är väldigt viktigt att förebygga olika problem som kan uppstå i ett hus. Småkryp vill man ogärna ha i sitt hem, som till exempel silverfiskar, men de kan faktiskt också berätta något viktigt om inomhusklimatet i hemmet och vad som måste åtgärdas. En av de vanligaste orsakerna till skadedjur är att det är för fuktigt inomhus, säger Jenny Rudslätt, skadechef på If, i ett pressmeddelande.

Luftfuktigheten i hemmet kan mätas med hjälp av en hygrometer. På sommaren bör luftfuktigheten vara under 60-65 procent, på vintern under 40-45 procent. Är det för fuktigt i hemmet behöver något göras åt ventilationen.

Under våren och sommaren är det många som har problem med svartmyror och senare under sommaren getingar.

– Det finns mycket husägare själva kan göra för att minska risken för problem med getingar senare på sommaren. Sätt insektsnät för ventilationsgaller och täpp igen kvisthål och andra infartsvägar på huset. Genom att getingsäkra runt huset bygger getingarna istället bo någonstans där de inte stör människor, säger Håkan Kjellberg, skadedjursexpert på Anticimex, i pressmeddelandet.

Det här indikerar de olika krypen:

Svartmyror

Om du har svartmyror innebär det att det finns matrester och smulor som ligger framme. Töm sophinken, håll efter husdjurens mat och tvätta och skura golv, skåp, bord och bänkar.

Mjölbaggar, plattbaggar och mottfjärilar

Dessa kryp lever på torrvaror som mjöl, gryner och spannmålsprodukter. De föredrar oventilerade, fuktiga miljöer. Dammsug, torka av hyllor och försvara mat och torrvaror i slutna behållare.

Pälsängrar

Har du pälsängrar är det dags att städa garderoben. De söker sig till textilier i garderober där deras larver knaprar hål på kläderna. De lockas av organiskt material, därför bör man börja med att städa och endast förvara rena textilier i garderoberna. Redan angripna kläder och filtar måste tvättas i minst 60 grader eller frysas i minus 18 grader.

Spindlar

Spindlar inomhus vittnar om att det i bostaden finns goda levnadsmöjligheter för smådjur, som spindlarna gärna äter.

Kvalster

Kvalster trivs bäst i varma (20–30 grader) och fuktiga miljöer, och frodas i sängen. Vädra sovrummet och tvätta sängkläderna regelbundet.

Silverfiskar

Silverfiskar trivs med värme och fukt, de dyker oftast upp i badrummet. De kalasar gärna på avlagringar som bildas under avloppsventiler och galler. De gillar också produkter med stärkelse som papper och tyg. I badrummet gör de ingen skada, om det däremot dyker upp silverfiskar i vardagsrum eller sovrum bör du reagera. Det kan vara tecken på fuktskada.

Gråsuggor

Gråsuggor skvallrar även de om fukt. De lever av förmultnande växtdelar och trivs bäst i fukt och mörker i och kan föröka sig skämmande snabbt i källare och suterrängvåningar.

Fjärilsmygg

Fjärilsmygg känns igen på sina håriga vingar, och trivs i fukt, vid avlopp och golvbrunnar. De frodas om det finns mycket hår, hud och annat snask i avloppet. Skölj grundligt eller rensa avloppet så kan du slippa dem.

Källa: If och Anticimex

Hedda OttestamSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.