Annons

Trafikverket inför julhelgen: ”Håll avstånd”

Jul- och nyårshelgerna är bland de mest trafikintensiva helgerna på året – men även olycksdrabbade. I genomsnitt omkommer 13-14 personer årligen under jul- och nyårshelgen, enligt Transportstyrelsens statistik.
Publicerad 21 december 2022
Foto: Mostphotos

Trafikverket uppmanar folk att planera sin färd vid jul och nyår för att minska riskerna att vara med om en trafikolycka. Eftersom det är det första året utan restriktioner i resandet, samt att juldagarna är koncentrerade till en helg, antar man att trafiken kommer att bli mer intensiv.

– Ska man ut i trafiken, håll avstånd och anpassa hastigheten efter väglaget. Men kör aldrig fortare än gällande hastighetsbegränsning. Stressa inte upp dig om du hamnar i en kö utan följ trafikrytmen. Låt resan bli en del av ledigheten, säger Bengt Olsson, Trafikverkets presschef, i ett pressutskick.

Annons

Det som har störst betydelse för utgången av en olycka är att hastigheterna hålls.

– Om alla håller hastighetsgränserna skulle cirka 50 liv räddas varje år. Restiden påverkas mindre än många tror om man kör lite långsammare, säger Bengt Olsson, Trafikverkets presschef.

Planera din resa för en säkrare färd på vägarna:

Utrusta bilen

Vinterrusta bilen med snöborste, isskrapa, snöskyffel, startkablar och bogserlina, ficklampa, reflexväst, varma kläder, filtar, laddad mobiltelefon m.m.

Välj säkra vägar

Undvik de mest trafikintensiva tiderna om du kan. Välj helst vägar med mitträcke eller trafiksäkerhetskameror eftersom de är säkrare.

Håll dig lugn i jultrafiken

Starta resan i god tid, var utvilad, håll avstånd och kör aldrig påverkad. Ta regelbundna raster.

Källa: Trafikverket

Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons