Annons

Trafikverket: Utsläpp minskade – trots ökad trafik

Enligt Trafikverket minskade växthusgaser från trafiken med 0,3 procent i fjol jämfört med 2020 – trots att trafiken ökade.
Publicerad 15 februari 2022
Foto: Mostphotos

Personbilstrafiken ökade enligt preliminära siffror med fyra procent 2021 jämfört med året innan och även den tunga lastbilstrafiken ökade, där var ökningen preliminärt 6 procent. Trots det minskade utsläppen, vilket kan förklaras av energieffektivisering, ökad nyregistrering av laddbara bilar och en ökad andel biodrivmedel.

– Mer än en fjärdedel av den energi som vi nu använder inom vägtrafiken är fossilfri och förnybar. 2021 ökade andelen från 24 procent 2020 till 26 procent. Det beror framförallt på den höjda reduktionsplikten. 0,3 procent är en blygsam minskning jämfört med vad som krävs för att nå vägtrafikens klimatmål. För att nå målet till 2030 behöver utsläppen minskas i en takt med i genomsnitt cirka nio procent per år, säger Marie Hagberg Backlund, avdelningschef Trafikverket i ett pressmeddelande.

Andelen elbilar ökade från 10 procent till 19 procent i nybilsregistreringen och nära varannan nyregistrerad personbil var laddbar förra året. Dock är andelen laddbara fordon i den totala fordonsflottan låg. Vid årsskiftet 2021/2022 var andelen laddbara personbilar i trafik 5,9 procent, en ökning från 3,6 procent ett år tidigare.

Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons