Annons

Tullverket beslagtog stora mängder kokain, amfetamin och cannabis 2021

Tullverket beslagtog stora mängder narkotika förra året. Mängden beslagtaget kokain och amfetamin ökade från året innan.
Publicerad 17 februari 2022 • Uppdaterad 25 februari 2022
Generaltulldirektör Charlotte Svensson och beslagtagen narkotika.
Generaltulldirektör Charlotte Svensson och beslagtagen narkotika.Foto: Tullverket

– De kriminella nätverk som smugglar narkotika blir allt mer sofistikerade och organiserade. De döljer ofta sin brottslighet bakom tillsynes lagliga företag och använder varuflödet för smuggling. För att möta den utvecklingen vässar vi vårt kontroll- och underrättelsearbete, säger generaltulldirektör Charlotte Svensson, i ett pressmeddelande.

Trots en pandemi som inneburit restriktioner och begränsat resande har smugglingen fortsatt. Godstrafiken har dock varit omfattande, inte minst på grund av ökad e-handel. Enligt Tullverket betyder det även stora och snabba varuflöden som minskar risken för upptäckt och skapar möjlighet för smugglare att gömma narkotika och andra olagliga varor.

Annons

– Under 2021 har vi därför ökat kontrollerna ytterligare i lastbilstrafiken och gjort flera riktigt stora narkotikabeslag. Vi är medvetna om att vi långt ifrån stoppar allt. Samtidigt är varje beslagtaget kilo ett kilo mindre i händerna på de kriminella gäng som livnär sig på narkotika och sprider osäkerhet och våld i samhället, säger Charlotte Svensson.

Mängden beslagtagen narkotika varierar mellan olika preparat – vissa har ökat och andra har minskat. Nedan ses utvecklingen för de mest kända narkotikapreparaten.

• Kokain ökade med 21 procent, från 216 kilo till 261 kilo.

• Amfetamin ökade med 53 procent, från 216 kilo till 330 kilo.

• Cannabis minskade med 17 procent från nästan 3,9 ton till drygt 3,2 ton.

• Heroin minskade med 95 procent, från 22 kilo till 1 kilo.

Ett preparat som ökade kraftigt i beslagsstatistiken var det narkotikaklassade läkemedlet Tramadol, vilket innehåller en syntetisk opioid. I fjol beslagtogs nära 726 000 tabletter. Det är nästan dubbelt så mycket som 2020 då drygt 382 000 tabletter beslagtogs.

– Det är positivt att vi stoppat mer tramadol. Samtidigt kan det var ett tecken på omfattande smuggling av preparatet. Tramadol är starkt beroendeframkallande och det finns anledning att oroa sig för utvecklingen, säger Charlotte Svensson.

Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons