Annons

Tullverket larmar för omfattande fusk med e-cigaretter

Tullverket har noterat att importen av e-cigaretter ökar och att det samtidigt upptäcks fler försök till fusk.
Publicerad 12 juni 2022
Foto: Tullverket

Det fusk som Tullverket larmar om är att företag försöker undkomma skatt genom att uppge lägre nikotinhalt eller hävda att e-cigaretterna inte innehåller nikotin alls.

– Eftersom skatten på e-vätskor i normalfallet är 2 000 kronor per liter vätska kan man tjäna mycket pengar på att fuska, säger Jenny Åberg på Tullverkets laboratorium där de stoppade e-cigaretterna analyseras, i ett pressmeddelande.

Annons

En av Tullverkets stora utmaningar är att snabbt avgöra om e-cigaretter innehåller nikotin eller ej. Det krävs nämligen en laboratorieanalys för att avgöra detta. Många av de sändningar som Tullverket kontrollerat har visat sig innehålla nikotin – trots att de deklarerats som nikotinfria.

Jenny Åberg vid Tullverkets laboratorium.
Jenny Åberg vid Tullverkets laboratorium.Foto: Tullverket

– Förra året analyserade vi totalt 71 prover med e-cigaretter som innehöll nikotin. I år är vi redan uppe i 78 stycken, så det är en tydlig ökning, säger Jenny Åberg.

Tullverkets underrättelsetjänst har även identifierat ytterligare en riskfaktor. Det är att minderåriga beställer nikotinhaltiga e-vätskor på nätet och sedan säljer e-cigaretter, på bland annat skolor. Det är även allt mer vanligt att beslagtagna e-cigaretter innehåller cannabis.

– Det är svårt för en förälder eller lärare att upptäcka om ungdomar använder e-cigaretter som innehåller cannabis eller nikotin. Vätskan är ofta smaksatt med ämnen som döljer dess egentliga innehåll och röken är nästan helt luktfri, säger Jenny Åberg.

E-cigaretter kan innehålla både nikotin och cannabis utan att det märks för omgivningen.
E-cigaretter kan innehålla både nikotin och cannabis utan att det märks för omgivningen.Foto: Tullverket

I år har Tullverkets laboratorium redan fått in 44 prover med e-vätskor som innehållit cannabissubstanser. Det är en markant ökning de senaste åren. För fyra år sedan fanns det bara ett enda prov med THC i e-vätskor.

Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons