Tullverket varnar för fallgropar vid e-handel

Det blir allt vanligare med e-handel utanför EU och enligt Tullverkets statistik har antalet importdeklarationer sedan 2012 fördubblats. Nu varnar Tullverket för otrevliga överraskningar.
Publicerad 12 december 2021
Genrebild.
Genrebild.Foto: Mostphotos

Antal importdeklarationer uppgick 2012 till cirka 2,2 miljoner. I år ligger siffran än så länge på 4,7 miljoner. Orsaken bedöms vara att allt fler privatpersoner beställer varor på nätet från länder utanför EU.

I och med detta vill Tullverket varna för de fallgropar som finns för privatpersoner som handlar med länder utanför EU. För är man inte uppmärksam kan produkten som du klickade hem för en billig peng i slutändan kosta mycket mer.

– Många e-handelssajter är otydliga med att man handlar direkt från ett land utanför EU. Helt plötsligt har du som konsument förvandlats till importör. Om du inte är medveten om det kan tull, moms och avgifter komma som en kalldusch, säger Zuher Rajpar biträdande chef för Tullverkets kontrollenhet öst, i ett pressmeddelande.

– Allt finns i dag bara några knapptryck bort på datorn. Samtidigt behöver man veta vad man gör och förstå att den där mobilladdaren som annonserades för 30 kronor i slutänden kanske kostar totalt 130 kr. Men det handlar inte bara om att man kan överraskas av tull, moms och andra avgifter utan också om säkerhet och konsumenträttigheter, fortsätter Zuher Rajpar.

Tullverket lyfter även ett varningens finger om att varor som handlas utanför EU inte alltid har genomgått samma kvalitetskontroller. Man har heller inte samma konsumentskydd när man e-handlar direkt från ett i länder utanför EU. Till exempel om man vill reklamera eller lämna tillbaka en vara.

– Det har förekommit att mobilladdare som beställts från länder utanför EU inte varit kvalitetssäkrade utan börjat att brinna när de har använts, säger Zuher Rajpar.

Tullverkets tips på vad du ska tänka på när du e-handlar:

• Säkerställ vart produkten skickas ifrån genom att ta kontakt med företaget. Skickas varan från ett land utanför EU så tillkommer moms, andra administrationsavgifter och eventuell tull.

• Jämför vad motsvarande vara kostar i Sverige. Som konsument omfattas du av ett konsumentskydd när du handlar varor inom EU.

• Läs igenom recensioner från andra köpare och notera om det förekommit några kvalitetsbrister.

• Ta noga reda på om varan räknas som en restriktionsvara i Sverige. Det kan exempelvis röra sig om otillåtna substanser i kosttillskott.

• Ifrågasätt priset vid riktigt låga och orimliga priser. Marknaden för förfalskade varor är stor.

Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.