GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Tullverkets varnar för kemikalie – har gjort stora beslag

Sedan årets början har Tullverket beslagtagit 87 liter av den hälsofarliga kemikalien GBL. Under hela fjolåret beslagtogs endast fem liter. Tullverket vill nu gå ut med en varning för den oerhört farliga substansen.
Foto: Mostphotos

GBL är ett lösningsmedel som används vid bland annat klottersanering. I människokroppen omvandlas dock GBL till den narkotikaklassade substansen GHB.

– Ökningen sedan årsskiftet är oroväckande. GBL är mycket farligt, lätt att överdosera och enormt beroendeframkallande. Det kan ge frätskador på slemhinnorna och livshotande förgiftning, säger Ingela Östmark, enhetschef Tullkrim Väst, i ett pressmeddelande.

Foto: Tullverket

Sedan årsskiftet har Tullverket haft ett tjugotal ärenden med beslag av kemikalien, i fjol endast ett. Försändelserna har skickats från Nederländerna till mottagare i framförallt västra Sverige, men beslag av GBL förekommer även i andra delar av landet.

– Det är förstås positivt att vi stoppat så pass mycket GBL från att komma in i landet. Samtidigt är de många beslagen ett tecken på att det smugglas mycket GBL nu. Vi vill därför varna för den här farliga substansen, säger Ingela Östmark.

Mindre mängder av GBL ger ett rus likt alkohol. I kombination med alkohol ökar risken för allvarliga förgiftningar som bland annat kan orsaka andningsstillestånd.

Foto: Tullverket