Annons

Tullverkets varning inför nyår: Allt fler farliga smällare beslagtas

Tullverket meddelar att man beslagtagit över 43 000 smällare och andra olagliga fyrverkerier under perioden januari till och med november. Det är en fördubbling jämfört med 2021. Smällarna är ofta så kallade bangers och beställs många gånger på nätet från länder där de säljs laglig. Många av beställningarna göras av minderåriga.
Publicerad 14 december 2022
Lina Andersson, biträdande chef för Tullverkets kriminalavdelning
Lina Andersson, biträdande chef för Tullverkets kriminalavdelningFoto: Tullverket

Enligt Tullverket råder det en stor okunskap bland folk om att det är olagligt att föra in smällarna i Sverige.

– Avstå från att beställa olagliga smällare från utlandet. Det finns en anledning till att bangers är olagliga och man ska vara medveten om att det är ett smugglingsbrott om de tas in i landet utan tillstånd, säger Lina Andersson, biträdande chef för Tullverkets kriminalavdelning, i ett pressutskick.

Annons

Tullverkets sammanställning visar att tre av fyra av de beslagtagna smällarna är så kallade bangers. Drygt en tredjedel av beställarna är under 18 år.

FyrverkerierTullverket
FyrverkerierTullverketFoto: Tullverket

– Bangers kan vara kraftiga som sprängladdningar och orsaka allvarliga skador. Vi vill varna för att hantera dessa produkter inte minst inför nyår när många är ute och firar, säger Lina Andersson och fortsätter:

– Att fler bangers beslagtas visar på att det görs många beställningar. Vi vill göra föräldrar uppmärksamma på att det här förekommer och att det är bra att försöka ha koll på vad ungdomarna beställer på nätet. Vi har sett flera exempel på unga som beställt stora mängder bangers. I något fall var beställaren bara 12 år, säger Lina Andersson.

Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons