GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Tusenåriga Kvilleken kämpar på – har fått knoppar

Kvilleken, en tusenårig ek vid Norra Kvill i Vimmerby kommun är Sveriges grövsta ek med en omkrets på hela 14 meter. Trädet har visat en alltmer vacklande hälsa sedan 2012, men fortsätter kämpa på och har nu fått knoppar, meddelar Länsstyrelsen.
Publicerad 13 maj 2022
Kvilleken i slutet av juni 2019.
Kvilleken i slutet av juni 2019.Foto: JHW/Mostphotos

Under åren 2014-2017 dog större delen av trädet ut och sedan 2017 har den del som lever koncentrerats till en lite större gren nertill på trädet som sakta minskat i omfattning.

Under 2013-2014 gjorde Länsstyrelsen försök att rädda trädet, som misslyckades. Positivt för år 2022 menar man ändå är att ingen synbar förändring har skett på trädet sedan 2021.

Hedda OttestamSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.