Annons

Undersökning: 1 av 3 trafikanter använder inte blinkers

När Riksförbundet M Sveriges lokalklubbar undersökte 13 000 trafikanters användning av körriktningsvisare visade det sig att 34 procent inte använde blinkers korrekt.
Publicerad 25 juni 2022
Foto: Mostphotos

– Det är slarvigt att inte använda blinkers. Det kan få stora konsekvenser för såväl föraren som medtrafikanterna. Är man tydlig och kör säkert så bidrar man till ökad trafiksäkerhet. Det gynnar alla som vistas på våra vägar, säger Tony Gunnarsson, sakkunnig trafiksäkerhet på Riksförbundet M Sverige, i ett pressmeddelande.

Det trafikanterna var sämst på var blinkersanvändning i rondeller. Där använde hela 41 procent blinkers på ett felaktigt sätt – eller inte alls. I korsningar var man lite bättre, där missade 21 procent av trafikanterna att använda blinkers.

Annons

– Många är osäkra på hur man ska använda blinkers i rondeller men egentligen finns endast ett val av körriktning när du kör in i en rondell. Därför behöver du inte ge tecken vid infart. När du byter körfält eller annars flyttar dig i sidled ska du ge tecken. När du kör ut ur cirkulationen ska du blinka till höger.

Undersökningen:

Undersökning har utförts av 11 av M Sveriges klubbar och avdelningar på 18 orter runt om i landet. Undersökningen genomfördes under april och maj 2022.

Totalt ingick 12 982 trafikanter i undersökningen som omfattar förare av: personbil, taxi, buss, lastbil, mc och cykel.

Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons