Annons

Undersökning visar att ekonomiska råd stressar många unga

Tipsen handlar ofta om att sprida riskerna mellan sparkonto, fonder och aktier samt sparande till pension och bostad till sina barn. Detta stressar många unga.
Publicerad 24 januari 2021
Foto: Mostphotos

I en ny undersökning gjord av SBAB har man tagit reda på hur privatpersoner reagerar på spartips från privatekonomiska experter. Tipsen handlar ofta om att sprida riskerna mellan sparkonto, fonder och aktier samt till pension och bostad till sina barn. Undersökningen visar att dessa råd stressar framförallt yngre personer.

Andel som stressas av råden/tipsen om att sprida ut ditt sparande:

Annons

• 18-22 år: 27 procent

• 23-35 år: 19 procent.

• 36-55 år: 17 procent

• 56-80 år: 10 procent

Fler kvinnor än män upplever spartipsen som stressande. 19 procent av kvinnorna respektive 13 procent av männen upplevde stress.

– Det är inte alls konstigt att de yngre blir mer stressade av spartips än äldre. Yngre personer har i regel lägre inkomster och därmed mindre möjlighet att sätta undan pengar och det kan vara nog så svårt att få vardagsekonomin att gå ihop. Det är förstås illa att så många unga blir stressade av alla dessa spartips. I värsta fall kanske det leder till att sparandet inte blir av alls, och då blir alla i grunden välmenade råd istället en björntjänst, säger Claudia Wörmann, boendeekonom på SBAB, i ett pressmeddelande.

Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons