Undersökning visar att elever känner oro för brott

Det är vanligt bland unga att känna oro för brott. Nästan häften av alla elever i årskurs nio undviker vissa platser, aktiviteter eller personer på grund av oro för brott. Det är särskilt vanligt bland de elever som tidigare har blivit utsatta för brott. Det visar Skolundersökningen om brott 2019, som Brå, Brottsförebyggande rådet, publicerar idag.
Publicerad 5 november 2020
Genrebild
GenrebildFoto: gemena communication / Mostphotos

Det är vanligast bland tjejer att oro för brott medfört någon form av begränsning i vardagen, 56 procent, jämfört med 46 procent av killarna.

– Oron för brott får särskilt stora konsekvenser för de elever som blivit utsatta för något brott. Av de killar som blivit utsatta för hot är det nästan 20 procent som har uppgett att de hållit sig borta en hel dag från skolan. Motsvarande andel bland de killar som inte utsatts är 2,8 procent, säger Thomas Hvitfeldt, enhetschef på Brå, i ett pressmeddelande.

Enligt undersökningen har ungefär hälften av alla elever blivit utsatta för brott. Tjejer och killar har blivit utsatta för brott i ungefär lika stor utsträckning, men brottstypen skiljer sig åt. Det vanligaste brottet som både killarna och tjejerna har blivit utsatta för är stöldbrott. Därefter är sexualbrott vanligast bland tjejer och misshandel bland killar.

Undersökningen visar även tydliga skillnader mellan tjejers och killars attityder till vänners beteenden. Killar är till exempel mer toleranta till vänner som skolkar eller stjäl.

– Nästan en tredjedel av killarna tycker att det är okej om en kompis slår ner någon som har sagt något förolämpande. Bland tjejerna är andelen hälften så stor. Bland både tjejer och killar ser vi en ökad acceptans till att vänner dricker sig berusade eller skolkar, medan färre tycker att det är okej om de klottrar, säger Thomas Hvitfeldt.

Om Skolundersökningen om brott

Skolundersökningen om brott genomförs vartannat år bland elever i årskurs nio. I årets undersökning har drygt 5 800 elever svarat på frågor om utsatthet för och delaktighet i brott under de senaste tolv månaderna. Det övergripande syftet med undersökningen är att beskriva utvecklingen av självrapporterad utsatthet för brott och delaktighet i brott över tid. Undersökningen har genomförts totalt elva gånger sedan 1995.

Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.