Undersökning visar: Sex av tio vuxna vet inte hur man utför HLR på barn

Publicerad 4 juli 2021
Foto: MAJA JOHANSSON majajohansson.me

Den vanligaste dödsorsaken bland barn i åldern 1-6 i Sverige är drunkning. Om hjärt- och lungräddning inleds direkt kan det vara skillnaden på liv och död. Enligt en undersökning från Trygg-Hansa är sex av tio vuxna svenskar osäkra på, eller vet inte, hur man korrekt utför HLR på barn.

Trygg-Hansa lanserar därför initiativet ”Märk för livet” för att få fler vuxna att gå en utbildning i HLR på barn. De har nu tagit fram tatueringar för barn, som delas ut runt om i Sverige i sommar, som illustrerar fyra livsviktiga steg i HLR på barn vid vatten. Det fyra stegen är: rädda, blås in, gör bröstkompressioner och larma.

– Att rädda livet på ett barn skiljer sig från att rädda en vuxen. För att göra alla vuxna uppmärksamma på vikten av att ha rätt kunskaper i HLR lanserar vi nu initiativet Märk för livet. Att utföra HLR kräver praktisk kunskap och regelbunden övning, teoretiska kunskaper är långt ifrån tillräckligt för att veta hur man ska agera och ingripa om det värsta inträffar vid en badplats i sommar, säger Alexandra Björnsson, Barnens försäkringsexpert på Trygg-Hansa, i ett pressutskick.

Vid livbojar på tio populära badplatser runt om i Sverige har Trygg-Hansa satt upp lådor med tatueringarna. Även Svenska Livräddningssällskapet som anordnad sommarsimskola för cirka 30 000 barn i Sverige kommer att dela ut tatueringarna till sina simskoleelever.

Så utför du hjärt- och lungräddning (HLR) på barn vid ett drunkningstillbud på barn äldre än ett år upp till puberteten

• Om möjlighet finns, larma 112 omedelbart eller ropa till någon annan i närheten att larma.

• Tänk på din egen säkerhet.

• Rädda barnet ur vattnet så fort som möjligt.

• När du fått upp barnet på land / hårt underlag: kontrollera medvetande och andning.

• Om ingen eller onormal andning: öppna luftvägaran och ge 5 inblåsningar.

• Om barnet inte visar några livstecken, börja omedelbart med HLR (30:2): 30 bröskompressioner och 2 inblåsningar. Gör så här: lägg en hand mitt på bröstet, luta dig över barnet med rak arm och tryck ned cirka 5 centimeter, 30 gånger. Gör sedan 2 inblåsningar.

• Försäkra dig om att 112 är larmat.

• Fortsätt med HLR (30:2) utan avbrott tills hjälp kommer eller till dess att barnet visar livstecken.

• Använd hjärtstartare om det finns tillgängligt.

** Källa: Life in Mind

Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.