Annons

Unga i Kalmar län var med och röstade fram mottagaren av ”Barnens nobelpris”

Miljoner barn runt om i världen, bland annat från Kalmar län, har varit med och utsett Cindy Blackstock som mottagare av barnrättspriset World’s Children’s Prize, ofta kallat ”Barnens Nobelpris”.
Publicerad 5 oktober 2023
Cindy Blackstock
Cindy BlackstockFoto: Pressbild

Skolbarn i Kalmar län och i skolor runt om i världen har genom det årliga skolprogrammet WCP lärt sig om barnets rättigheter, om barnrättshjältarnas arbete och om demokrati. Detta avslutas sedan med världsomröstningen och med att barnen gör sina röster hörda för vilka förändringar de vill se.

Efter barnens världsomröstning hedrades Cindy Blackstock och ytterligare två barnrättskämpar vid WCP-ceremonin på Gripsholms slott under onsdagen. Där hjälpte Drottning Silvia barn från tio länder att dela ut priserna. Barnen har bland annat varit soldater och slavar.

Annons

Cindy Blackstock, som själv är en del av urfolket Gitxsan, har drivit fram lagändringar som bland annat ger 165 000 barn från urfolket som bor i reservat rätt till likvärdiga skolor och rent vatten.

2021 hittades barn i massgravar utanför nedlagda internatskolor. Då hade Cindy redan i tio års tid drivit rättsfall mot regeringen om ekonomisk kompensation och upprättelse för drabbade i Kanadas 150-åriga så kallade ”kulturella folkmord” på ursprungsbarn.

Hederspriset World’s Children’s Honorary Award gick till Mohammed Rezwan från Bangladesh, för hans 25-åriga kamp för barns och framförallt flickors rätt till utbildning. Han har unika båtskolor vilket gör att barnen kommer skolan även vid översvämningarna till följd av klimatförändringar.

Även buddhistnunnan Thích Nu Minh Tú, Vietnam, tilldelades hederspriset för sin 40-åriga kamp för föräldralösa och fattiga barn som inte kan växa upp med sin familj.

Prissumman på 500 000 kronor används i barnrättshjältarnas insatser för utsatta barn.

Barn i Kalmar län var med och röstade fram Cindy Blackstock till mottagare av World's Children's Prize, ofta kallat ”Barnens nobelpris”. På bilderna är barn från urbefolkningen.
Barn i Kalmar län var med och röstade fram Cindy Blackstock till mottagare av World's Children's Prize, ofta kallat ”Barnens nobelpris”. På bilderna är barn från urbefolkningen.Foto: Pressbild
Agnes AronssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons