Uppmaningen: Håll koll på era barn och deras flytleksaker

Räddningstjänsten går via trygghets-och larmcentralen i Kalmar ut med en uppmaning till föräldrar att hålla koll på sina barn och deras uppblåsbara leksaker när de är på stranden.
Publicerad 20 juli 2021
Enhörningar må vara populära, men har du besökt en strand det senaste året utan att se en uppblåsbar flamingo? Arkivbild.
Enhörningar må vara populära, men har du besökt en strand det senaste året utan att se en uppblåsbar flamingo? Arkivbild.Foto: Serrnovik/Mostphotos

Detta av två anledningar. Dels såklart för att barn inte ska flyta ut till havs på sina leksaker och riskera att drunkna.

– Det kan gå fort om det blåser ut från land, säger Kicki Carlsson på trygghets- och larmcentralen.

I takt med att uppblåsbara strandleksaker har ökat i popularitet så har dessutom räddningstjänst över hela landet fått slösa allt mer resurser på dessa. Någons gummiflamingo flyter till havs på egen hand, och utan att veta att så är fallet så måste räddningsaktioner dra igång helt i onödan.

”Det händer hela tiden, dyker upp var och varannan dag. När man upptäcker en tom uppblåsbar leksak är problemet att man inte vet, det kan ju ha varit barn i den för fem minuter sedan, säger Joanna Paraïso, sjöräddningsledare vid Sjöfartsverkets sjö- och flygräddningscentral, till TT.

I TT:s artikel uppmanar Paraïso ägare till uppblåsbara strandleksaker att skriva sina kontaktuppgifter på.

”För om vi får tag på den så kan vi ju ringa och avfärda ett eventuellt falsklarm. Om man har tappat den kan man även höra av sig till oss vi mejl. Det är ännu bättre om man har en bild.”

Så sent som på tisdagen skedde en liknande incident på Böda Sand. Klockan 15.31 kom larm om en misstänkt drunkning vid campingen på norra Öland. Räddningstjänsten ryckte ut.

– Det rörde sig om en tom flytleksak som allmänhet hade sett och slagit larm. Men de två personer som suttit på den hade tagit sig in på egen hand, förklarar Kicki Carlsson.

Simon KarlssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.