Uppmärkning av katalysatorer ska förebygga stölder

Sedan början av 2022 har polisen drivit ett projekt med syfte att bekämpa och förebygga katalysatorstölder. Nu genomförs nästa steg: att märka katalysatorerna. Detta hoppas polisen ska försvåra stöldbegärligheten.
Publicerad 8 mars 2023
Katalysator/polisbil.
Katalysator/polisbil.Foto: Mostphotos

I polisregion Syd har antalet stölder av katalysatorer ökat under de senaste åren. Polisen Jonas Junered, sammankallande i projektet, tror att detta beror på höjda priser på de metaller som finns i katalysatorer.

– Många roar sig med att stjäla katalysatorer tack vare de dyra metaller som finns i dem. De stjäls från alla möjliga fordon enligt min erfarenhet, säger Junered.

2019 skedde 19 stölder i polisregion Syd, vilket Kalmar län tillhör. Därefter ökade antalet stölder drastiskt. 2020 skedde 1 204 stölder, 2021 skedde 3 207 och 2022 skedde 3 618. Under sista halvåret av 2022 avtog ökningen men siffran stannade på en fortsatt hög nivå.

Sedan början av 2022 har polisregion Syd drivit ett projekt med syfte att bekämpa och förebygga katalysatorstölder. Om den avstannade kurvan beror på detta projekt har polisen svårt att avgöra i nuläget.

Projektet har utgått från tre perspektiv: kontroller på platser där polisen haft underrättelser, samverkan med bilbranschen, Larmtjänst och försäkringsbolag samt ökad polisiär närvaro i branschaktuella forum.

Nästa förebyggande steg är uppmärkning av katalysatorer. Förhoppningen hos polisen är att detta ska avskräcka, försvåra och minska lönsamheten i stöldgodshanteringen framöver. Systemet innebär att bilägare ska kunna märka upp sina katalysatorer, till exempel i samband med den årliga servicen.

– Vi stöter på katalysatorer i olika sammanhang i yttre tjänst i samband med transporter som vi är helt övertygade om är stulna. Men det går inte att härleda dem till en specifik bil eller brottstillfälle och då kan vi inte ta dem i beslag eller lagföra misstänkta gärningsmän för stöld eller häleri, vilket beror på att de är omärkta. Skulle vi däremot ha aktiva bilföretag och bilägare som märker sina katalysatorer med registreringsnumret så gör det dem spårbara vid en stöld, säger Junered.

Men att märka sin katalysator själv är inget som polisen rekommenderar utan detta kan till exempel göras vid bilens årliga service.

Hedda OttestamSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.