GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Uppmärksamhetsveckan för alkoholfrågan börjar idag

Med start måndag den 8 november är det Nationella uppmärksamhetsveckan för riskbruk av alkohol. Veckan har genomförts i över tio år med syftet att uppmärksamma alkoholfrågan ur ett folkhälsoperspektiv.
Publicerad 8 november 2021

I satsningen deltar många olika organisationer, företag, kommuner, landsting, länsstyrelser och andra myndigheter samt sjukvården.

Motorförarnas Helnykterhetsförbund (MHF) vill uppmärksamma veckan genom att påminna om alkoholens risker.

Fakta

– En av fyrahundra bilresor i Sverige sker med onykter förare. Det handlar om mellan 12 000 och 12 500 rattfyllerikörningar per dygn.

– 50-80 personer omkommer varje år i trafiken på grund av alkohol- och/eller drogpåverkade förare. Det motsvarar minst var fjärde av samtliga omkomna i trafikolyckor.

– Mer än 1 000 personer skadas allvarligt varje år på grund av rattfylleri.

– Många rattfyllerister är personer med alkoholproblematik, alltså riskabla alkoholvanor eller alkoholberoende.

Källa: MHF

MHF arbetar framförallt med trafiksäkerhet och problemet med rattfylleri och menar att alkoholpåverkade förare är ett av de största trafiksäkerhetsproblemen. De påminner om att vara uppmärksam på sina nära och kära och att bry sig om vad de gör när de druckit alkohol.

”Du kan göra skillnad genom att vara den som säger ifrån nästa gång någon är på väg att köra berusad. Låt ingen riskera sitt och andras liv genom att köra full”, skriver MHF i ett pressmeddelande.

Motorförarnas Helnykterhetsförbunds råd

– Kör aldrig alkohol- eller drogpåverkad

– Åk aldrig med en påverkad förare

– Hindra andra från att köra påverkade

– Om det inte går att hindra: Ring Polisen 112

Hedda OttestamSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.