Annons

Vaccinationsstart för 70-plusare försenas

På fredagen meddela Region Kalmar län att vaccinationsstarten för personer 70 år och äldre försenas. Detta på grund av kraftigt minskade vaccinleveranser från AstraZeneca och frågetecken kring vilka åldersgrupper som vaccinet rekommenderas för.
Publicerad 29 januari 2021
Foto: Mostphotos

AztraZeneca har i flera omgångar den senaste veckan meddelat att man inte kan leverera de mängd vaccin som tidigare utlovats och som Region Kalmar län utgått från i sin planering. Detta betyder att vaccinationen av personer som är födda 1951 och tidigare måste senareläggas.

– Det är bara att beklaga att vi inte kan komma igång under februari. Men vi råder inte över situationen utan är beroende av att utlovade leveranser kommer, säger vaccinsamordnare Marie Ragnarsson, i ett pressmeddelande.

Annons

Takten drogs även ned gällande vaccinationerna av personal inom kommunernas omsorg och hemtjänst samt regionens vårdpersonal som jobbar med covid-patienter då Pfizer/Biontechs tillfälligt minskat produktionen för att framöver kunna öka takten. En annan konsekvens är att andra dosen vaccin nu ges efter fyra veckor.

– Vi kan ändå konstatera att vaccinationen av de högst prioriterade grupperna går enligt plan. Kommande veckan kommer dock betydligt färre doser att kunna levereras ut till kommunerna på grund av läkemedelsbolagens neddragningar.

Till och med vecka 3 hade 3,4 procent av Kalmar läns befolkning vaccinerat sig mot covid-19, enligt Folkhälsomyndigheten. Man har tillsammans med Dalarna, Sörmland och Västmanland de hösta vaccinationstalen i landet. I hela Sverige ligger siffran på 2,2 procent av befolkningen.

Regionen har hittills tagit emot 12 400 doser under vaccinationskampanjen, nästa vecka kommer ytterligare 2 150 att kunna fördelas ut i länet.

Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons