GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Vändningen: Över tre miljoner gästnätter i länet under 2021

Under 2021 valde svenskar och utländska turister att bo över tre miljoner gästnätter i Kalmar län. Det är den bästa siffran på flera år – och sett till hela landet ligger vi högt.
Publicerad 6 april 2022
Borgholm. Foto: Mostphotos
Borgholm. Foto: Mostphotos

För första gången sedan 2014 är antalet gästnätter i länet återigen över tre miljoner. I Kalmar län landade antalet gästnätter under 2021 på totalt 3 128 980 stycken. Det framgår av nya siffror som SCB och Tillväxtverket presenterade på onsdagen. Innan pandemin, år 2019, hade Kalmar län 2,9 miljoner nätter, men under 2020 sjönk antalet till 2,3 miljoner.

Siffrorna visar att flest valde att betala för att stanna över natten i Borgholms kommun, följt av Västervik, Kalmar och Mörbylånga kommuner.

Kalmar län ligger fortfarande högst i Sverige efter de tre storstadsregionerna Stockholm, Skåne och Västra Götaland när det gäller antalet gästnätter under sommarmånaderna. När hela årets gästnätter räknas samman ligger Kalmar län femma efter storstadsregionerna och Dalarna.

– Det är glädjande att se att vi fortfarande är i topp i landet inom besöksnäringen, för den är otroligt viktig för utvecklingen av vårt län. Vi ser att vi under pandemin generellt sett klarat oss väldigt bra i jämförelse med andra delar av landet, men många som jobbar inom besöksnäringen har ändå haft det tufft under de senaste två åren, säger Helena Nilsson, regional utvecklingsdirektör i ett pressmeddelande.

Av alla gästnätter i Kalmar län under 2021 var 91 procent svenska, medan 9 procent var utländska. Flest utländska gäster kom från Tyskland, följt av Danmark, Polen, Nederländerna och Norge. Gästnätter på camping stod för 60 procent, hotell för 26 procent och resten bestod av gästnätter på vandrarhem, stugor och lägenheter.

Agnes AronssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.