Annons

Vargpar har etablerat sig i Kalmar län – för första gången: ”Kan bli valpar till våren...”

En varghane och en varghona har bildat revir i området öster om Kosta, enligt dokumentationer från länsstyrelserna i Kronoberg och Kalmar län.
Publicerad 12 januari 2023
Vargarna på bilden har ingenting med artikeln att göra.
Vargarna på bilden har ingenting med artikeln att göra.Foto: Mostphotos

Det är med hjälp av inventeringsarbete med spårning på snö och genom DNA-analys som länsstyrelserna har fått bekräftat att det är ett revirmarkerande vargpar som tagit plats i området. Det är första gången som ett vargrevir etablerats i Kalmar län.

– Det är svårt att säga varför de etablerat sig just här. Antalet vargar i södra Sverige ökar och flera andra län har vargrevir. Tiken är avkomma från ett revir i Östergötland, så det kan ha koppling till det. Hanen har varit i området i många år nu, men det är först nu han går ihop med en tik, säger Fredrik Ustrup, tf. avdelningschef vid Länsstyrelsen Kalmar län.

Annons

Hanen ska ha vandrat ned från reviret Gimmen 3 i Dalarna och tiken från reviret Långboken 1, norr om Linköping.

– Det finns inga närliggande vargrevir utan de som finns närmast är i Skåne och Jönköping. Att de valt just det här området handlar nog om att hanen varit här en längre tid och att tiken följer med, säger Fredrik Ustrup.

För att det ska räknas som ett revir måste det uppehålla sig både en hane och en tik i samma område under en längre tid. Någon jakt på vargar brukar inte äga rum i södra Sverige, då vargpopulationen inte är så stor, så med största sannolikhet kommer paret att få fortsätta leva tillsammans.

– Det som kan hända, med rätt fysiska förutsättningar, är att det kan bli valpar till våren. Det blir en föryngring i vargreviret. Vi har inte så mycket erfarenhet av vargar i södra Sverige och revirsammansättning och geografisk plats kan förändras över tid, det vet vi ingenting om. I och med det här blir arbetssättet hos oss annorlunda och vi lägger mer tid på ett enskilt geografiskt område för att försöka dokumentera hur bra det går för vargarna och vilka områden de rör sig i, säger Fredrik Ustrup.

Länsstyrelserna fortsätter samla in bland annat spillning och urin för DNA-analys för att säkerställa utbredningen av reviret. De ser gärna att observationer av stora rovdjur rapporteras via Skandobs.se då det bidrar till arbetet att fastställa rovdjursförekomsten i länen.

I samband med det nyetablerade vargreviret uppmanar Länsstyrelsen tamdjursägare att se över sina stängsel. Hittills ska inga tamdjursangrepp ha skett från de aktuella vargarna.

Hedda OttestamSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons