Annons

Värmerekord i Europa 2020

I ett pressmeddelande rapporterar det europeiska jordobservationsprogrammet Copernicus att 2020 är det varmaste året som hittills uppmätts i Europa. Temperaturen var 0,4 grader Celsius varmare än 2019. Globalt har de största temperaturskillnaderna uppmätts över Arktis och Norra Sibirien.
Publicerad 10 januari 2021
Lufttemperaturen på två meters höjd under 2020 jämförd med genomsnittet under 1981–2010.
Lufttemperaturen på två meters höjd under 2020 jämförd med genomsnittet under 1981–2010.Foto: ERA5. Copernicus Climate Change Service/ECMWF

För varje år blir temperaturerna varmare och varmare och år 2020 är det varmaste året som hittills uppmätts i Europa, det rapporterar europeiska jordobservationsprogrammet Copernicus.

Globalt sett var det tillsammans med 2016 det varmaste uppmätta året. Det är sjätte året i rad som rekord uppnås, vilket betyder att åren mellan 2011 och 2020 är det varmaste decenniet som hittills registrerats.

Bränder i Sibiren under juni 2020. Innehåller Copernicus Sentinel data (2020)
Bränder i Sibiren under juni 2020. Innehåller Copernicus Sentinel data (2020)Foto: Bearbetad av ESA, CC BY-SA 3.0 IGO.
Annons

Data kommer dels från de europeiska Sentinel-satelliterna men också från en rad andra källor som sträcker sig historiskt till år 1851.

Den största årliga temperaturavvikelsen koncentrerades över Arktis och norra Sibirien och nådde över 6 grader över genomsnittet.

– 2020 sticker ut med sin exceptionella värme i Arktis och ett rekordantal tropiska stormar i Nordatlanten. Det är ingen överraskning att det senaste decenniet var det varmaste och är ännu en påminnelse om hur brådskande det är med ambitiösa utsläppsminskningar för att förhindra negativ klimatpåverkan i framtiden, säger Carlo Buontempo, chef för Copernicus klimatförändringstjänst (C3S) i ett pressmeddelande.

Decenniemedelvärden av den globala lufttemperaturen på en höjd av två meter med beräknad förändring sedan den förindustriella perioden enligt olika datamängder: ERA5 (ECMWF Copernicus Climate Change Service, C3S); GISTEMPv4 (NASA); HadCRUT5 (Met Office Hadley Center); NOAAGlobalTempv5 (NOAA), JRA-55 (JMA); och Berkeley Earth.
Decenniemedelvärden av den globala lufttemperaturen på en höjd av två meter med beräknad förändring sedan den förindustriella perioden enligt olika datamängder: ERA5 (ECMWF Copernicus Climate Change Service, C3S); GISTEMPv4 (NASA); HadCRUT5 (Met Office Hadley Center); NOAAGlobalTempv5 (NOAA), JRA-55 (JMA); och Berkeley Earth.Foto: Copernicus Climate Change Service / ECMWF.
Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons