Varning för havstulpaner i Kalmar län

Nu går Svenska Båtunionen ut med en varning för Kalmar, Blekinge och Skåne län. Tillsammans med frivilliga observatörers hjälp ser de att havstulpanerna har förökat sig i en större utsträckning.
Publicerad 12 augusti 2020
Foto: Carina Andreasson/Mostphotos

Observatörer längs Sveriges kust har rapporterat om havstulpanernas settling via mätplattor. När tillräckligt många rapporter har kommit in inom ett område skickas en havstulpanvarning ut via mail eller sms till de personer som anmält sig till tjänsten Havstulpanvarningen.

För båtägare kan det med tanke på varningen nu vara läge att se över sitt skrov om det är dags att tvätta bort havstulpanernas larver som satt sig fast. När skalet på havstulpanen har börjat hårdna och är cirka 5 millimeter stora är det dags att tvätta båtbotten, och det är viktigt att det görs i tid innan kalkskalet har byggt sig alltför stort och hårt.

Syftet med varningen är att få båtägare att använda andra metoder mot påväxt än giftig bottenfärg. Båtägaren kan, när varningen skickas ut, lätt få bort havstulpanerna genom att tvätta av båtbotten, ta upp den på land eller åka in i sötare vatten. Vinsten, menar Svenska Båtunionen, är en ren båtbotten, snabbare skrov och mindre avgasutsläpp hos motorbåtar.

Havstulpaner
HavstulpanerFoto: Pressbild

Agnes AronssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.