Annons

Vätgasbil söker mack

Toyota presenterar nu den andra generationen av vätgasbilen Mirai och vagnen är av en helt annan kaliber än föregångaren. Sällan har vi kört en så genomtänkt, kompetent och snygg Toyota. Framtidsbilen drar blickarna till sig och insidan är minst lika karismatisk. Ändå finns det ett stort problem som sätter käppar i hjulen. Om det ändå funnits fler än tre mackar att tanka på i hela Sverige…
Publicerad 26 juni 2021
Detta är en recension i Kalmarposten. En recension är en kritikers bedömning av ett konstnärligt verk.
Foto: CNP AB

Mariestad, Stockholm och Sandviken - det underlättar om du bor i närheten av dessa tre städer om du vill köra nya Toyota Mirai. Sveriges vätgasmackar växer inte på träd precis och därmed satsar generalagenten enbart på uthyrning med ett pris från 150 kronor i timmen. Fast oss emellan, om du tjatar på din handlare så går den att köpa men det är inget som marknadsförs utåt.

Tillbaka till framtiden

Annons

Efter bara några minuter tillsammans med nya Mirai så kan vi konstatera att något radikalt hänt. Japanerna har äntligen lyckats värva en duktig designer! Formspråket är riktigt elegant och vår testbil i knallblått sticker ut från mängden på precis rätt sätt. Även interiören anknyter till den snygga utsidan och bjuder på en personlig touch med svepande mjuka linjer. Instrumenteringen är givetvis digital och ett lätt tryck på startknappen är allt som behövs för att resa till framtiden. Just det, Mirai betyder ”framtid” på japanska. Vi färdas alldeles utmärkt i framstolarna men däremot lämnar benutrymmet i baksätet en del övrigt att önska trots att bilen är en stor rackare på 498 centimeter.

Foto: CNP AB

Lättar på trycket

Hur fungerar då en bränslecellsbil på enkel svenska? I själva bränslecellsstacken sker en kemisk reaktion mellan vätgas och syre. Därmed bildas elektricitet som i sin tur driver elmotorn på 182 hästkrafter. Men är inte själva bränslet farligt? Absolut. Vätgasen är färglös, luktfri, smaklös och extremt brandfarlig. Därför förvaras maximalt 5,6 kilo i tre komposittankar under 700 bars tryck, vilket ska räcka till 65 mils körning. Nu undrar du förmodligen vad utsläppet blir? Det avslöjas för övrigt av en knapp till vänster om ratten med texten ”H2O”. Om du trycker på den så aktiveras en fläkt i bränslecellen som blåser ut allt överblivet – vatten! Tyvärr gör dock alla tankar och batterier att bagaget enbart rymmer 321 liter. Men det räcker ju för att frakta de 685 000 kronorna som behövs för att köpa nya Toyota Mirai. Om du nu har tjatat på din handlare och hittar någon mack.

Foto: CNP AB

Text: Willy Priske och Johannes Gardelöf / © CNP AB

Foto: CNP AB

Tekniska data för Toyota Mirai Executive Fuelcell

Elmotor:Bränslecellstack med 330 celler som drivs med vätgas.

Max effekt 182 hk. Max vridmoment 300 Nm.

Batteri:Litiumjon på 311 Volt.

Kraftöverföring:Främre bränslecell, bakhjulsdrift. Enväxlad låda.

Fjädring:Fram: fjäderben med undre triangellänk. Bak: multilänkaxel.

Styrning:Elservo. Vändcirkel: 11,6 meter.

Bromsar:Skivor fram och bak. ABS. Antispinn/sladd.

Mått/vikt: (cm/kg)Axelavstånd 292, längd 498, bredd 189, höjd 147.

Tjänstevikt 1 950. 3 högtryckstankar rymmer 5,6 kg vätgas.

Prestanda:Toppfart 175 km/h. Acceleration 0-100 km/h 9,0 sek.

Förbrukning (WLTP):0,80 kg vätgas per 100 km under blandad körning.

Räckvidd 65 mil.

Pris:Går inledningsvis bara att hyra via bilpoolen Kinto Share.

Ca pris: 685 000 kronor (exkl. 70 000 kr i klimatbonus).

+ Plus…

Enbart vatten som restprodukt

Ett tekniskt underverk

Kvalitet och karisma

Lång räckvidd

- Minus…

Trångt om saligheten i baksäte och bagage

Blott tre tankställen i landet

Annons
Annons
Annons
Annons