Video visar misshandel av djur: ”Ren och skär dödsångest”

En inspelning som organisationen Djurrättsalliansen filmat vid en av Sveriges största äggproducenter, ett företag i Kalmar län, visar bland annat hur en höna kläms i en dörr med full kraft.
Publicerad 6 augusti 2020
Ur djurrättsalliansens video.
Ur djurrättsalliansens video.

Personer från Djurrättsalliansen befann sig i skogen när de hörde smällar och skrik. När de tagit sig fram till ett djurstall kunde de snabbt se att det dödades hönor, som bland annat slogs ihjäl med påkar. SVT var först med att rapportera om händelsen som spelades in.

– Vi började filma och såg hur de om och om igen slog hönor som låg försvarslösa. Vi såg hur en person satte en höna i en dörrkarm och slog igen dörren med full kraft. Sedan såg vi hur hönan föll ner till marken när dörren öppnades, den levde och flaxade omkring. De slängde den levande i en container och sedan gick de fram till den och slog i containern upprepade gånger, berättar Hanna Gisslén, som är talesperson för Djurrättsalliansen och ett av vittnena till händelsen.

– De här hönornas skrik var det värsta jag hört. Det var ren och skär dödsångest. Det är chockerande att se hur de kan utsätta andra individer för den här grymheten, säger hon.

Vd:n på bolaget säger till SVT att det inte är deras anställda på bilderna, och en annan person i ledningsgruppen menar på att de inte har personal där nattetid, utan att det är externa företag som varit där. De meddelade till SVT att de nu har sagt upp avtalet med företaget.

Länsstyrelsen i Kalmar län har tagit del av videon.

– Jag blev chockad av det jag såg. Så här ska det inte få gå till. Vi har fått det bekräftat att filmen jag fått se är inspelad vid ett lantbruksföretag i länet. Därför startade vi omgående ett tillsynsärende, utifrån det jag sett. Det är vår plikt att agera om vi får sådana uppgifter. Vi har redan fått fram uppgifter som enligt min bedömning kan ligga till grund för en åtalsanmälan, säger Fredrik Ustrup, tillförordnad enhetschef på Djurenheten i ett pressmeddelande.

Det inkom även en polisanmälan om olaga intrång efter att videon filmats, men ingen förundersökning kommer att inledas, meddelar polisen.

KalmarPosten har sökt företagets VD för en kommentar.

Ur djurrättsalliansens video.
Ur djurrättsalliansens video.
Agnes AronssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.