Annons

Videos med sexuella övergrepp delas av unga – polisen: ”Gör sig skyldiga till brott”

Videosekvenser med sexuella övergrepp och andra integritetskränkande videos sprids bland ungdomar på sociala medier. I veckan kom en dom mot en tonårstjej i Kalmar län som skickade vidare vad hon tyckte var en ”känd äcklig video” till en kompis. Tjejen dömdes för barnpornografibrott.
Publicerad 11 november 2023
Robert Loeffel, polisens presstalesperson.
Robert Loeffel, polisens presstalesperson.Foto: Mostphotos/Polisen & Anna Hermansson

– Domen kanske kan vara ett lysande exempel på att akta sig för att sprida vidare den här typen av material. Ungdomar vet inte riktigt vilka regelverk som gäller. Som förälder kan man om möjligt ha en diskussion med sina barn om bilder och videos i förebyggande syfte. Även om ungdomar uppfattar det som ”äckliga videos” kan det vara brottsligt. Det kan även vara brottsligt att skicka bilder vidare på människor i andra utsatta situationer, säger polisens presstalesperson Robert Loeffel.

Han har själv inte tagit del av den aktuella domen, men uppger att ungdomar i många fall inte vet att de gör sig skyldiga till brott när de sprider videos.

Annons

– Ungdomar sprider vidare videos från bråk när någon blir misshandlad, men då kan man göra sig skyldig till olaga integritetsintrång. Det kan också vara en utsatt situation att bli filmad eller fotad om man är berusad eller påverkad. Det finns många situationer som kan vara kränkande. Det här är videos som många ungdomar kanske skrattat åt och delat vidare men vet inte att de gör sig skyldiga till brott om de delar vidare. Där kan vi som föräldrar förutsättningslöst ha en diskussion med barnen, säger Robert Loeffel från polisen.

Hur ska man veta var gränsen går för vilka bilder och videos som är brottsliga?

– Det är jättesvårt med ett generellt svar. Varje enskilt tillfälle måste bedömas. Det är det som är det luriga. En tumregel är att man kan vara återhållsam med att sprida vidare och tänka efter innan.

Vad ska man göra om man får en video skickad till sig med material som man tror är brottsligt?

– Om man får det här, sprid det inte vidare. Sedan kan du göra en polisanmälan att du har fått det skickat till dig. Nu tror jag kanske inte att så många ungdomar tänker anmäla sina vänner, men tänk åtminstone på att inte sprida det vidare, säger Robert Loeffel.

Agnes AronssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons