Vintercykling ökar under pandemin

Fler människor kommer att cykla till jobbet i vinter i år än tidigare. Dock är inte alla förberedda för det hala underlaget. Bara var tionde har dubbdäck på cykeln och en majoritet använder inte hjälm. Det visar en undersökning från försäkringsbolaget if.
Publicerad 22 november 2020
Foto: Pixabay

Coronapandemin har förändrat människors beteende på flera olika sätt. Fler arbetar hemifrån och nästan alla har slutat ta i hand. Dock kan inte alla jobba hemifrån och av de som tar sig till jobbet har många valt andra transportsätt än genom kollektivtrafik.

Enligt undersökningen har drygt 10 procent som avsikt att cykla mer i vinter än tidigare vintrar. Drygt 43 procent har för avsikt att regelbundet cykla till jobbet eller skolan i vinter. Nästan en fjärdedel, 23 procent, av de som svarat att de tänker cykla denna vinter gjorde inte det förra vintern.

– Att cykla är ett utmärkt alternativ för den som behöver ta sig till sin arbetsplats i vinter. Det har en rad positiva hälsoeffekter, förutom att det minskar risken att sprida coronaviruset. Men det gäller att förbereda sig och anpassa cyklingen efter väglaget, säger Irene Isaksson Hellman, trafiksäkerhetsforskare vid försäkringsbolaget If, i ett pressmeddelande.

Undersökningen visar att endast 14 procent har dubbdäck på cykeln och att 41 procent använder hjälm.

– Att cykla under vintern innebär utmaningar som både halka och mörker. Det är viktigt att synas ordentligt med bra lampor och reflexer. Var beredd på halka och använd gärna dubbdäck. Om olyckan skulle vara framme så är hjälm ett bra sätt att skydda sig, säger Irene Isaksson Hellman.

Panelundersökningen besvarades av 1 007 respondenter från ett flertal onlinepaneler i oktober 2020. Respondenterna som ingick i undersökningen hade en jämn fördelning mellan kön, ålder och geografisk hemort.

Ifs tips för säkrare vintercykling:

• Använd hjälm.

• Byt till dubbdäck.

• Släpp vid behov ut lite luft ur däcken för att få bättre fäste.

• Kolla bromsarna oftare under vintern, både hand- och fotbroms, och byt ut bromsklossarna om det finns behov.

• Rengör bak- och framlampan samt reflexytor regelbundet.

• Klä dig varmt.

• Använd reflexväst eller reflekterande kläder som ökar synligheten.

Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.