Annons

Vissa smittskyddsåtgärder återinförs

Under tisdagen höll regeringen och Folkhälsomyndigheten pressträff för att informera om nya smittskyddsåtgärder och restriktioner.
Publicerad 7 december 2021
Foto: Mostphotos

Åtgärderna kommer att införas i tre steg, beroende på hur läget utvecklas. Steg ett kommer att införas från och med den 8 december.

– Det pågår fortfarande en pandemi runtom i världen, och vi ser en ökad smittspridning. Vi är inte i samma läge som vi var i våren 2020 eller för ett år sedan. Men vi behöver arbeta tillsammans så att läget inte förvärras, sa statsminister Magdalena Andersson under pressträffen.

Nya rekommendationer från och med 8 december:

• Hemarbete ska möjliggöras av arbetsgivare

• Lärosäten ska ha fortsatt undervisning på plats men undvika större samlingar

• Vuxna bör hålla avstånd i offentliga miljöer

• Serveringsställen ska undvika trängsel

• Munskydd i kollektivtrafiken

Annons

De som driver serveringsställen måste införa åtgärder för att förhindra smittspridning, från och med den 8 december. Till exempel sätta ut markeringar och hålla avstånd mellan bord.

De rekommendationer som redan gäller sedan tidigare är att stanna hemma och testa sig vid symtom, uppvisa vaccinationsbevis vid allmänna sammankomster och tillställningar, samt för ovaccinerade att vidta särskilda rekommendationer.

Magdalena Andersson avslutade med att understryka vikten av att vaccinera sig:

– Jag vill vara tydlig med att alla behöver dra sitt strå till stacken. Det absolut viktigaste är att vaccinera sig. Tillhör man riskgrupp är det dags att ta den tredje dosen. Har du inte tagit någon dos alls är det hög tid nu.

Hedda OttestamSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons