Annons

Vitt snus och e-cigg ökar drastiskt – ökning med 100 procent bland länets unga

Vitt snus och e-cigaretter ökar drastiskt bland högstadieelever i Kalmar län. På bara två år har användningen ökat med 100 procent.
Publicerad 13 oktober 2023
TobakFoto: Hedda Ottestam

För första gången någonsin har vitt snus och e-cigaretter gått om vanliga cigaretter och traditionellt brunt snus i högst andel användare. Bland Kalmar läns högstadieelever har användningen av vitt snus ökat med 100 procent på två år. E-cigaretter har ökat med 94 procent under samma tidsperiod.

– Siffrorna i år slår alla rekord. Jag tror inte alla förstår allvaret. Hur våra barn idag lockas och luras in i ett starkt nikotinberoende, i och med att dessa produkter verkar harmlösa samt ofta innehåller mycket högre doser nikotin än brunt snus och cigaretter, säger Ann Ström Frykman, klinikchef folktandvårdens folkhälsoklinik i ett pressmeddelande.

Annons

Årets Tobaksfri duo-enkät i länet visar att det skett stora förändringar vad gäller vilka produkter barnen använder. Vitt snus och e-cigaretter har undgått tobakslagen och marknadsförs på sociala medier av influencers med snygga förpackningar och godissmaker, vilket verkar locka allt fler unga.

Nikotin- och tobaksfriheten för tjejer och killar är enligt enkäten på samma nivå.

– Det har skapats en helt ny generation nikotinister, vilket är tragiskt, eftersom dessa produkter är allt annat än harmlösa. Framför allt kan nikotinet skada hjärnan och risken för exempelvis psykisk ohälsa samt inlärnings- och koncentrations-svårigheter ökar. Dessutom blir hjärnan mer mottaglig för andra typer av droger. Vi vuxna behöver läsa på, för om vi inte har den rätta kunskapen är det så klart lätt för våra barn att luras in i ett beroende, utan att vi reagerar, säger Ann Ström Frykman i pressmeddelandet.

Vad är tobaksfri duo?

Tobaksfri duo är en framgångsrik kontraktsmetod så att en vuxen och en högstadieelev skriver ett kontrakt ihop och bildar en tobaksfri duo. Det kan vara en förälder eller någon annan viktig vuxen.

Agnes AronssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons