Annons

40-tal narkotikabrott på Roots-festivalen: ”Fortfarande problem med droganvändande”

Öland Roots hölls den 14-16 juli på Sandbergen. Poliserna på plats har hanterat ett 40-tal narkotikabrott under helgens festival. Det innefattar bland annat cannabisanvändning – men även tyngre droger som amfetamin, heroin, kokain och bensodiazepiner har förekommit.
Publicerad 18 juli 2022
Genrefoto från Öland Roots 2021. Foto: Mehdi Barakat
Genrefoto från Öland Roots 2021. Foto: Mehdi Barakat

Olof Bråve är lokalpolisområdeschef i Kalmar och sammanfattar polisens insatser under Öland Roots.

– Festivalen drog inte lika mycket besökare som den brukar. Jag tror att man sålde 2000 tredagarsbiljetter. Kommenderingen har resulterat i 41 anmälningar på antingen ringa narkotikabrott eget bruk eller innehav av narkotika, samt något enstaka misshandelsfall och enstaka stölder, säger Olof Bråve.

Annons

Skulle du säga att det har varit fler eller färre brott än tidigare år?

– Att vi bara tog 40 stycken är en konsekvens av det begränsade antalet poliser på plats. Poliserna på plats beskrev det som många fler som var påverkade, men vi hade inte resurser och logistik att hantera alla. Festivalen har fortfarande problem med droganvändande. De vi lagför för ringa narkotikabrott får samtliga erbjudande om att vi lämnar deras kontaktuppgifter till beroendecentrum här i Kalmar för behandling.

Hur kommer det sig att det inte fanns mer polisresurser på plats?

– Vi har tillräckligt med polisresurser för att hantera om det sker större händelser, som våldsbrott. Men om vi sätter alla poliser vi har på att leta påverkade personer kommer vi hitta en väldans massa. Det är det som är grejen - att vi inte kan sätta in resurser enbart utifrån det. Jag tror att den yngsta som vi hade att göra med var 18 år och den äldsta var en bit över 50. Cannabis är väldigt skadligt för ungas hjärnor, så det är främst de unga vi jobbar mot, men såklart även mot de äldre också, eftersom det inte är tillåter att vara drogpåverkad. En del har haft medicinskt cannabis utskrivet på recept, men utöver detta har personer förutom sin receptbelagda medicin varit påverkade av andra, tyngre droger. Amfetamin, heroin, kokain och bensodiazepiner har förekommit. Vi är lite rädda för att den receptbelagda medicinen Bediol ska gå samma väg som andra narkotikaklassade mediciner före den, att legalt utskriven medicin blir en handelsvara.

Märker ni sådana tendenser?

– Nej, det kan jag inte säga ännu, vi har ingen statistik på det.

Har antalet poliser på plats bestämts utefter antalet biljettköpare?

– Nja, man kan också köpa biljetter vid grind, så det är omöjligt att sia om antalet besökare. Hur besöksantalet blir handlar också om vädret, samt hur det varit tidigare år. Det är andra parametrar.

Antalet poliser på plats på helgens Öland Roots-festival kan Bråve inte gå närmare in på, men informerar om att man också haft ett antal polisaspiranter på plats som är under utbildning för att leta drogtecken.

– Det här är en utbildning som man har varje år vid flera tillfällen. Vi har kört den vid denna kommenderingen, säger Olof Bråve.

Agnes AronssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons