Ännu en superträff på Öland: ”Kan bli upp till 25 000 besökare”

Tre festivaler i en. Så beskriver arrangören Verner Hemmingsen sitt nya projekt American Days.
– Det blir mycket större än Super Rallyt som var i somras, säger Verner Hemmingsen.
Publicerad 19 februari 2023 • Uppdaterad 20 februari 2023
Lundegårds Camping & Stugby blir värd för ännu en megaträff på Öland.
Lundegårds Camping & Stugby blir värd för ännu en megaträff på Öland.Foto: Peter Boström, American Days

I sommar väntas Öland vara värd för Skandinaviens största största motorevenemang – American Days. Festivalen är en hyllning till det amerikanska 1950- och 1960-talet där allt från fordon, mat och musik kommer att vara tidstypiska.

– Det ska bli en riktig folkfest och något utöver det vanliga som inte Skandinavien har sett någon gång, säger arrangören Verner Hemmingsen.

I fjol arrangerade han Harley Davidson-träffen Super Rallyt på Lundegårds Camping & Stugby, vilket blev en publiksuccé där omkring 11 000 personer deltog. Nu väntas han återigen få folk att vallfärda till den avlånga ön.

– Detta är för allmänheten till skillnad från Super Rallyt. Det kommer att bli som tre festivaler i en. Det kan bli upp till 25 000 besökare.

På kvällarna blir det som en stor musikfestival som man kallar American Nights med musik från den tiden.

– Där håller jag på att boka 25 band från hela Europa. Jag har precis gjort klart med Jill Johnsson som kommer att spela countrymusik. Det ska bli jättehäftigt, säger Verner.

Man kommer även ha en stor matfestival som heter Chicago Street Food Festival med amerikansk mat, dansuppvisningar och marknad.

Sist men inte minst blir det såklart en större utomhusutställning och man siktar på att det ska bli Europas största med 500 amerikanska bilar från 50- och 60-talet.

– Det är bättre att satsa för mycket än för lite. Jag har tänkt på det här i 10 år men aldrig fått ordning på mina hjärnceller, men i somras såg jag möjligheterna att göra det här på Lundegårds.

Kommer American Days att bli ett återkommande inslag på Öland om somrarna?

– Det ska bara växa och växa, sedan kanske vi växer oss ur byxorna men då kan man vara på fler ställen. Tänk att kunna göra det till hela Ölands festival som Skördefesten.

Hur är det att planera ett sådant jätteprojekt?

– Jag vaknar många gånger på nätterna nu. Vad har jag glömt? Popcorn måste det ju finnas, cirkuskillar som går på styltor och vi ska ha en jonglerande eldshow. Det ska bli mycket spännande! Det är inget problem att det är stort, det är att få till känslan att det är som på 50- och 60-talet. Alla trodde på idén när jag berättade om den. Hela Öland kommer sjunka med folk.

Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.