Äntligen klart vem som ska bygga nya skolan – så mycket kostar det

I mars avbröts upphandlingen, men i slutet av maj stod det till slut klart vem som ska bygga nya Åkerboskolan.
Publicerad 25 maj 2021
Foto: Mostphotos

I februari stod det klart att Stele Entreprenad AB skulle bygga nya Åkerboskolan till en kostnad på 92,7 miljoner kronor. Upphandlingen avbröts i mars efter att man upptäck brister i upphandlingsdokumentet.

– Det finns en otydlighet i en underbilaga till den här upphandlingen, vilket har gjort att anbudsläggarna har svarat olika, sa Lars-Gunnar Fagerberg, fastighetschef, till KalmarPosten efter beskedet.

Men idag, den 25 maj, har affären gjorts klart. Det blir ändå till slut Stele Entreprenad AB som kommer att driva projektet i hamn.

Den nya skolan i Löttorp är den största investeringen i Borgholms kommun på många år och kostnaden beräknas landa på 91 477 000 kronor, cirka 1,4 miljoner billigare än första upphandlingen.

– Det är skönt att vi äntligen kan komma i gång med en toppmodern skola på norra Öland! Den här satsningen betyder oerhört mycket för hela kommunen och det ger oss tillväxtmöjligheter och framtidstro, säger Ilko Corkovic, kommunstyrelsens ordförande, i ett pressmeddelande.

Bygget kommer att ske i etapper och de befintliga skolbyggnaderna kommer att stå kvar under tiden. Skolan väntas stå helt klar i juni 2023, trots att upphandlingen behövde avbrytas.

– Byggnaderna blir klara i etapper och vi håller den ursprungliga planen men tidsmarginalen har förstås krympt. Det anbud som nu vann är 1,3 miljoner billigare än det vi fick avbryta och vi ser positivt på att vi fått en välrenommerad och bra entreprenör som nu ska bygga skolan. Viktigast av allt är att det blir en fin skola och förutom byggnaderna satsar vi stort på skolans utemiljö, säger Lars-Gunnar Fagerberg, fastighetschef.

Den nya skolan är planerad för 180 elever, storkök och ett allmänt bibliotek. Den totala byggytan för nybyggnation ligger på 3 200 kvadratmeter samt 400 kvadratmeter renovering av nuvarande biblioteket.

Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.