Åsa och Håkan fick vända vid gränsen: ”Behandlades som kriminella”

Familjen Sigvardsson begav sig mot Danmark efter lättade restriktioner. Men väl i Helsingör fick resan en vändning.
Publicerad 30 juli 2020
Polisen fotograferade Åsa och Håkan Sigvardssons körkort, innan de återvände till Sverige.
Polisen fotograferade Åsa och Håkan Sigvardssons körkort, innan de återvände till Sverige.Foto: Lars Forsman/Mostphotos/Privat

Efter hårda restriktioner i Danmark mot svenska turister, såg Färjestadenborna Åsa och Håkan Sigvardsson fram emot en dagstur till Helsingör när Kalmarbor hälsades välkomna. Men suget efter smörrebröd, wienerbröd och dansk pilsner lade sig snabbt när dansk polis bad dem att vända tillbaka.

– När vi skulle kliva av båten i Helsingör blev vi alla framskickade till polisen, som undersökte vår bostadsort. Innan avresa hade vi skrivit ut dokument som styrkte vår bostadsort. Trots att vi visade upp de dokument som krävdes, dröjde det 20 minuter innan polisen gav oss ett beslut.

Polisen meddelade ölänningarna att åka hem igen. Innan de hann vända om, tog polisen även bild på deras körkort.

– Vi fick ingen förklaring till det (foto på körkorten). Det kändes otäckt.. Nästan som om man var en kriminell förbrytare, berättar Åsa Sigvardsson.

Anledningen till varför familjen Sigvardsson fick vända i Helsingör, beror på att Danmark har en viss restriktion – som tycks ha gått många förbi.

– Enligt polisen måste man stanna i minst sex dygn för att få släppas in i landet. Det är ingen information som har nått oss. Vi fick veta att ett hundratal hade, precis som vi, fått vända om vid gränskontrollen den dagen, avslutar Åsa Sigvardsson.

Wilhelm NilssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.