GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Åtal efter dödsolyckan: ”Uppenbar likgiltighet för andra människors liv”

Enligt åklagaren har 57-åringen orsakat två människors död genom att köra bil i högsommartrafiken, väl medveten om sitt sjukdomstillstånd.
Publicerad 31 augusti 2021
Kalmar tingsrätt. Arkivbild.
Kalmar tingsrätt. Arkivbild.Foto: Agnes Aronsson

Den 22 juli 2020 blev ett cyklande par och deras son under 15 år påkörda av en personbil på Joels väg i Färjestaden. Kvinnan i 45-årsåldern och sonen avled av sina skador. Mannen orsakades bland annat fraktur på korsbenet. Parets andra barn som också var med blev inte påkörd utan klarade sig fysiskt oskadd.

Strax före hade olycksbilen varit väldigt nära att köra på en familj på fem personer med barnvagn.

Efter en lång utredning på ett drygt år åtalades på tisdagen den 57-årige man som satt bakom ratten. Han åtalas för grovt vållande till annans död, grovt vållande till kroppsskada, grov vårdslöshet i trafik och framkallande av fara för annan.

Utredningen har visat att mannen körde ”i vart fall” 80 kilometer i timmen på den smala 30-vägen. Han har ”därvid varit mycket nära att köra på en familj med barnvagn, därefter kört ner en lyktstolpe och slutligen kört på en cyklande familj bakifrån och orsakat två personers död samt skada på ytterligare en person, och fara för en annan i denna familj, varefter fordonet fortsatt framåt i ytterligare upp mot 100 meter innan den stannar av de skador den orsakats vid kollisionerna”.

Åklagaren Kjell Janneson menar att mannen genom sitt agerande har orsakat två människors död. I stämningsansökan skriver Janneson:

”Brottet bör bedömas som grovt genom att NN, trots att han sedan flera år, haft kännedom om sjukdomstillstånd, som gett uttryck i att han vid stresspåslag hamnar i ett epilepsitillstånd, bland annat när han framför fordon, och ändå framfört personbil på Öland under den främsta turistsäsongen med väldigt mycket trafik och människor som rör sig på gator och vägar på Öland, hamnat i sitt tillstånd och därvid utfört gärning enligt ovan och därigenom gjort sig skyldig till grov oaktsamhet, visat en uppenbar likgiltighet för andra människors liv och egendom samt då hans agerande varit ett medvetet risktagande av allvarligt slag”.

17 personer är kallade att höras vid den kommande rättegången, däribland målsäganden, vittnen och poliser.

Enligt åtalet varken erkänner eller förnekar mannen brott, ”som det får förstås”.

Simon KarlssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.